Dit jaar besteedt VARA's Vroege Vogels in samenwerking met het KNMI speciale aandacht aan het weer. In het kader van de samenwerking zijn begin dit jaar vanuit Hilversum twee denkbeeldige luchtdeeltjes losgelaten. De wereldreis die de deeltjes Buys & Ballot maken wordt aan de hand van weermodellen berekend. Daarbij wordt nu ook vermeld welke zonkracht (UV-index) de deeltjes onderweg aantreffen.

Er is ook een weerquiz waaraan u zelf actief kunt meedoen. U kunt uw vragen insturen naar Vara's Vroege Vogels. Wekelijks worden daaruit drie vragen gekozen waarbij drie antwoorden worden gegeven. Maandelijks worden de goede antwoorden bekendgemaakt en loven de vroege vogels een leuke prijs uit aan een inzender. Aan het eind van het jaar zal de ultieme WeerDeskundigenQuiz voor amateurs gehouden worden. Dus doe in 2005 mee met de quiz en stuur ook uw nooit opgeloste weer-vragen op.

Interviewster Jeannette Parramore van Vroege Vogels volgt samen met Marcel Bult van het KNMI de weerballon

Het weer is ongetwijfeld het meest besproken onderwerp in Nederland. Hoe wordt het voorspeld? Waar letten weerdeskundigen op? En welke informatie biedt het weer over de klimaatverandering? In nauwe samenwerking met het KNMI besteedt het VARA Radio 1-programma 'Vroege Vogels' dit jaar regelmatig aandacht aan het weer. Met volop weetjes en feitenkennis in de 'Vroege Vogels'-uitzendingen à©n op de website.

'Vroege Vogels'-eindredacteur Carla van Lingen: 'Vele jaren geleden maakten we samen met het KNMI de cursus 'Weerkunde in de Praktijk'. Dat waren wekelijkse uitzendingen met een bijbehorend cursusboek. Nu de veranderingen in het klimaat duidelijk zichtbaar worden in de natuur, wordt het tijd om weer met het KNMI te gaan samenwerken. En wel in 2005, het Jaar van de Natuurkunde.

Het samenwerkingsproject is op zondag 2 januari officieel van start gegaan met een speciale ballonoplating vanaf het dak van het VARA gebouw in Hilversum. Deze nam twee virtuele luchtdeeltjes mee, genaamd Buys & Ballot', die los van elkaar in de atmosfeer terechtkomen en met weermodellen worden gevolgd. Dat levert informatie op over bijvoorbeeld hoogte, vochtigheid en temperatuur. Elke maand schuift in de studio een deskundige aan om een weerkundig onderwerp te bespreken à³f maken we een reportage over het weer en het klimaat.'

Volg de reis van Buys & Ballot op internet

De reis van Buys&Ballot kunt u zelf volgen op de speciale KNMI Vroege Vogels pagina. Rinus Scheele van het KNMI legt uit waarom het de afgelopen dagen zo zacht was in ons land.

Zie voor informatie over het programma ook de site van Vroege Vogels. Quizvragen
Luisteraars kunnen wekelijks op de website hun kennis over het weer en het klimaat testen door quizvragen te beantwoorden. Waarom heeft water altijd een andere kleur? Wat bepaalt de kleur van de ondergaande zon? De 'Vroege Vogels'-redactie kan dit soort vragen en weetjes bedenken, maar luisteraars kunnen ze ook zelf mailen naar [email protected]. Vanaf januari 2005 worden elke week drie vragen met multiple choice-antwoorden gesteld; maandelijks worden de goede antwoorden met een toelichting bekendgemaakt. Zo kunnen bezoekers van de site gaandeweg leren om het weer te voorspellen. Weerstation
Carla van Lingen: 'In de uitzending kunnen we het weer van minuut tot minuut volgen dankzij de weercomputer van het KNMI. Buiten het gebouw monteren we een klein weerstation, waarop we onder meer de windsnelheid en de temperatuur af kunnen lezen. Ook gaan we op zoek naar fenologische verschijnselen: de eerste waarnemingen van bijvoorbeeld vlinders, vogels en planten. Dat hebben we sinds 2001 ook met succes gedaan met de Natuurkalender, een initiatief van 'Vroege Vogels' en Wageningen Universiteit.'

bron:KNMI

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular