De afspraken over de ombouw van het prepensioen rollen als rijpe appelen van de boom. Inmiddels hebben CAO-onderhandelaars al voor 2,5 miljoen werknemers afspraken gemaakt over de mogelijkheid om eerder dan het 65ste jaar  met pensioen te gaan. Dat maakt vice-voorzitter van de FNV, Agnes Jongerius,  vanavond bekend tijdens een spreekbeurt voor ABVAKABO-leden te Maastricht. 

Onlangs meldde de arbeidsvoorwaarden-coà¶rdinator van Nederlands grootste vakcentrale dat de lente was doorgebroken  in CAO-land. Die uitspraak was haar mede ingegeven op basis van vroegpensioen-afspraken voor 1,7 miljoen werknemers. Daar zijn inmiddels zo'n 700.000 werknemers uit o.a. de kleinmetaal, grafimedia, NS en de bouw bijgekomen.  
 
Met name over die laatste CAO toont Jongerius zich opgelucht: 'Dat is een zware bevalling geweest, de onderhandelingen hebben bijna een jaar geduurd.  De financiële voorwaarden om het vroegpensioen te regelen waren lastig. Maar het is belangrijk dat er een goede afspraak is gekomen om eerder te stoppen, vooral voor deze sector met veel zwaar lichamelijk werk. Tegen de onderhandelaars van FNV Bouw zeg ik chapeau!'  
 
Afspraken over een levensloopregeling blijven nog enigszins achter. Zeven van de meer dan 50 door FNV-bonden afgesloten CAO's kennen concrete afspraken: bouw, Corus, Metalektro, Shell, Unilever, de felicitatiedienst Jonge Gezinnen en - afgelopen nacht afgesloten - Akzo. Daarnaast is ook in de PGGM-afspraak (1,1 miljoen werknemers)  de levensloop in principe geregeld. Die dient echter nog wel verder uitgewerkt te worden in de onderliggende CAO's.   
 
bron:FNV