Voor de uitvoering van het project Ontwikkelingsas Stations-Centrum-Kloosterveen in Assen trekt minister Dekker (VROM) 5 miljoen euro uit. Het geld komt uit het Budget Investeringen Ruimtelijke Kwaliteit (BIRK) van het ministerie. Volgens de minister is de uitvoering van het omvangrijke project van belang omdat er veel aandacht is voor bijvoorbeeld kwaliteit, duurzaamheid, veiligheid, de ontwikkeling van diverse voorzieningen en de inrichting van de openbare ruimte.

Het project van de gemeente Assen zorgt ervoor dat de westkant van Assen een logische verbinding krijgt met het gebied rond het station. Belangrijk onderdeel is de ontwikkeling van het Cultureel Kwartier dat op een steenworp afstand ligt van het oude centrum. Het Cultureel Kwartier biedt al plek aan een theater, maar krijgt een bioscoop en een ondergrondse parkeergarage. Om de pleziervaart in het centrum van Assen ruimte te geven, wordt parkeerplaats de Kolk weer opengegraven.

Met de BIRK-regeling investeert het ministerie van VROM in projecten die passen binnen het ruimtelijk beleid. Bij de toekenning van geld is de voorwaarde dat plannen de ruimtelijke kwaliteit van de steden en/of het landelijk gebied versterken. In totaal selecteerde minister Dekker negentien projecten die in aanmerking komen voor een bijdrage uit het BIRK-budget. Eerder dit jaar ontvingen andere gemeenten al een bijdrage uit het BIRK-budget, waaronder het project Groningen Europapark (7 miljoen) en het project Leeuwarden Nieuw Zaailand (10,3 miljoen).

bron:Vrom