Het ministerie van VROM roept particulieren op na terugkeer van hun vakantie extra maatregelen te nemen om besmetting met legionella te voorkomen. De warme zomer heeft het risico ook voor huishoudens extra groot gemaakt. "Weer thuis na een welverdiende vakantie? Of bent u langer dan een week niet thuis geweest? Dan is het raadzaam direct bij aankomst thuis het water in de leidingen door te spoelen." aldus het ministerie

Het water heeft tijdens afwezigheid van de bewoners lange tijd stilgestaan. Bacteriën kunnen zich dan vermenigvuldigen en stoffen uit de leiding, zoals lood of koper, kunnen in het water zitten. Dit kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Door de warmte van de afgelopen tijd loopt ook de temperatuur van het drinkwater op. Ook dit kan het oplossen van stoffen en de groei van bacteriën versterken.

Hoe spoelt men het water in de leidingen door?
Laat het koude en warme water bij alle kranen gedurende een minuut stromen. Het beste kan men de douchekop onderdompelen in een emmer met water (of het sproeistuk eraf draaien). Zo komen er minder kleine waterdruppeltjes vrij, waarin bijvoorbeeld legionellabacteriën kunnen zitten. Ventileer indien mogelijk of verlaat voor alle zekerheid de ruimte.

bron:VROM