Vanaf welke leeftijd neemt de vruchtbaarheid van de vrouw af? Heeft een paar van 35 jaar nu meer kans op onvruchtbaarheid dan in 1965? Niet vanzelf zwanger worden, dat overkomt mij toch niet!?  Zwanger worden gaat niet altijd vanzelf. Iedereen zou zich daarvan - en van de factoren die de vruchtbaarheid beïnvloeden - bewust moeten zijn. Heb je het geluk probleemloos zwanger te worden, dan is er altijd wel iemand in je omgeving bij wie dat niet zo is, want à©à©n op de zes stellen krijgt hiermee te maken.  

 
World Infertility Month 2005  
De maand juni is wereldwijd uitgeroepen tot World Infertility Month. Ook dit jaar, tijdens de derde World Infertility Month wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor vruchtbaarheidsproblematiek. Doel hiervan is om meer begrip en bewustzijn te kweken voor het vaak onzichtbare probleem van vruchtbaarheidsproblemen en ongewenste kinderloosheid. In verschillende landen worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd om het probleem van onvruchtbaarheid onder de aandacht te brengen. 
 
Freya, de Nederlandse patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek besteedt aandacht aan vruchtbaarheidsproblematiek tijdens diverse activiteiten. Op 4 juni organiseert Freya een bijeenkomst te Ede, met lezingen en workshops voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. In het kader van het twintigjarige jubileum van Freya is het thema 'Kijk op de toekomst': de toekomst van Freya als patiëntenvereniging à©n de toekomst van de patiënt, als lotgenoot, als partner in een relatie en in een toekomst met of zonder kinderen.  
Deze week is Freya aanwezig tijdens de Libelle Zomerweek in Almere. 
 
Freya op Libelle Zomerweek 
De Libelle Zomerweek is Parijs in het klein. Van 24 t/m 29 mei kun je een dagje naar Parijs aan het Almeerderstrand. Er is van alles te doen: naar hartelust winkelen op de boulevard, lekker neerstrijken op een terrasje voor een pain au chocolat, meedoen aan workshops en verschillende informatieve stands bezoeken. Ook Freya is met een stand aanwezig op de Libelle Zomerweek. 
 
Vruchtbaarheidsproblemen komen meer voor dan je op het eerste gezicht zou denken: à©à©n op de zes paren krijgt ermee te maken. Freya geeft daarom tijdens de Libelle Zomerweek informatie aan alle geïnteresseerden. Ook houdt Freya een kennistest: test je eigen kennis over vruchtbaarheid. Vragen uit de kennistest zijn bijvoorbeeld: Vanaf welke leeftijd neemt de vruchtbaarheid van de vrouw af en Heeft een paar van 35 jaar in 2005 meer kans op onvruchtbaarheid dan in 1965? Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar de Libelle Zomerweek en test je eigen kennis met de Freya kennistest! 
 
 
Freya, patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek 
 
De naam Freya verwijst naar de Noorse Godin van de vruchtbaarheid. Op het moment telt de patiëntenvereniging meer dan 3000 leden en zorgen 70 vrijwilligers ervoor dat de verschillende onderdelen kunnen functioneren. Deze onderdelen zijn grofweg onder te verdelen in een groep voor mensen die nog in behandeling zijn en een groep mensen die, bewust of gedwongen, zijn gestopt met de behandelingen. Deze groep, Samen Verder genaamd, richt zich op het leven na de (eventuele) behandeling, als de kinderwens uiteindelijk niet is vervuld. 
 
Freya maakt zich al twintig jaar steeds opnieuw hard voor de belangen van de patiënt, geeft veel informatie en organiseert lotgenotencontact. Door haar gemotiveerde en goed ingelichte vrijwilligers, alsmede door de volhardende pogingen van de vereniging om op te komen voor haar leden, is Freya in de loop der jaren een serieuze gesprekspartner geworden voor de politiek, adviesraden, de media en zorgverzekeringsmaatschappijen.  
 
bron:Freya