De hoofdredacteur van een gerenommeerd Amerikaans katholiek tijdschrift is opgestapt na jaren van pressie vanuit de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer. De jezuïet Thomas J. Reese nam zijn beslissing op verzoek van zijn orde. Volgens ingewijden zou hij in het tijdschrift America te veel kritiek op de katholieke Kerk hebben geleverd.

De ontslagname maakt volgens bronnen binnen het tijdschrift een einde aan vijf jaar van spanningen en overleg tussen de jezuïeten, Reese en de Congregatie voor de Geloofsleer, die destijds werd voorgezeten door kardinaal Joseph Ratzinger, de huidige paus. Ironisch genoeg hoorde Reese het nieuws dat de Jezuïeten het debat "onwinbaar" achtten bij zijn terugkeer uit Rome, waar hij verslag had gedaan van het conclaaf dat Ratzinger tot paus verkoos.

In de loop der jaren heeft het Vaticaan bezwaar gemaakt tegen verschillende hoofdredactionele keuzes van Reese in America. De Congregatie voor de Geloofsleer was onder meer niet gediend van een essay over de morele argumenten voor het goedkeuren van condoomgebruik in de context van HIV/AIDS, enkele kritische analyses van Dominus Iesus, (een Vaticaans document uit 2000 over religieus pluralisme), een essay over homoseksuele priesters en een essay van een parlementariër die het idee afkeurde dat de communie moest worden geweigerd aan politici die niet ´katholiek' stemden. In alle gevallen vertegenwoordigden de artikelen overigens slechts een deel van de verslaggeving over een bepaald onderwerp in America en steeds werden ook de tegenovergestelde standpunten gepubliceerd.

De beraadslagingen over het lot van Reese zijn volgens ingewijden gevoerd door de Congregatie voor de Geloofsleer en de generaal-overste van de jezuïeten, de Nederlandse broeder Peter-Hans Kolvenbach. In februari 2002 heeft het Vaticaan voorgesteld om een commissie van drie censoren in te stellen voor het tijdschrift, maar dit idee is nooit aangeslagen. De Congregatie voor de Geloofsleer zou de jezuïeten hebben laten weten dat zij handelde in reactie op ongerustheid van de Amerikaanse bisschoppen.

Reese gaf ook regelmatig commentaar voor radio en tv tijdens bisschoppenconferenties en andere bijzondere kerkelijke gebeurtenissen. Hij is de auteur van drie gerenommeerde boeken over de katholieke hiërarchie. America, dat in sommige van zijn redactionele standpunten duidelijk naar links neigde, werd desondanks alom gezien als een gematigde publicatie die ruimte bood aan een breed spectrum van meningen en ideeën. 

In een persbericht van 6 mei laat Reese weten: "Ik ben trots op wat mijn collega's en ik met het tijdschrift gedaan hebben en ik ben hun, onze lezers en onze ondersteuners zeer dankbaar voor de steun die ze me hebben gegeven. Ik verheug me op mijn ´sabbatical' waarin mijn overste en ik de volgende fase in mijn leven als jezuïet zullen vaststellen." Reese zal worden opgevolgd door de jezuïet Drew Christiansen, voorheen de adjunct-hoofdredacteur.

bron:RKK

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular