De VVD vindt dat horecagelegenheden geen auteursrechten hoeven te betalen als zij deze zomer televisie-uitzendingen van het WK-voetbal vertonen. Volgens VVD-woordvoerder Fadime Örgü mogen cafés en cafébezoekers niet met extra kosten voor de programma’s van de publieke omroep worden geconfronteerd. De kijker in de cafés zou daarmee twee maal, als Nederlandse belastingbetaler èn als consument, voor de kosten voor de programma’s van de publieke omroep opdraaien.

De stichting Videma heeft onlangs mede namens de NOS een brief gestuurd aan alle 10000 cafés in Nederland, waarin om een vergoeding wordt gevraagd voor de uitzendingen. Mediawoordvoerder Örgü heeft Kamervragen gesteld over de kwestie en stelt dat de publieke omroep aan de consument geen kosten mag doorrekenen voor de auteursrechten van zijn eigen programma’s. Örgü: “Het voetbal zit niet achter de decoder. Zolang de cafés geen entreegeld vragen is er geen sprake van commerciële exploitatie van de beelden. Geen enkele omroep heeft dan een reden om een vergoeding voor auteursrechten te vragen, publiek nog commercieel’.
Ook in 1994 probeerde de NOS een vergoeding te vragen voor het tonen van uitzendingen in het kader van het WK-voetbal in horeca-ondernemingen. De Tweede Kamer heeft dat destijds met een initiatiefwet van PvdA, VVD en D66 voorkomen. Onder die wetgeving lijkt men nu uit te willen komen.
De VVD is bovendien principieel van mening dat alle programma’s van de publieke omroep aan iedereen aangeboden moet worden, juist vanwege de voorkeurspositie die de publieke omroep zowel wettelijk als financieel heeft. De publieke omroep moet zelf de lasten van de publieke opdracht dragen en juist bevorderen dat zijn programma’s op zoveel mogelijk manieren te bekijken zijn. De huidige houding van de publieke omroep geeft wat dat betreft absoluut geen pas. Het moet toch duidelijk zijn dat de kosten voor ondernemers om hun geld te verdienen zo veel mogelijk door anderen moeten worden opgebracht. Als de belastingbetalers dit moeten doen, des te beter, zolang het maar uit de loonbelasting betaalt wordt.
bron:VVD