Van Baalen: "Geen erkenning Cyprus betekent geen opening toetredingsonderhandelingen met Turkije per 3 oktober aanstaande."
 

VVD-woordvoerder Hans van Baalen heeft met ergernis en verbazing kennis genomen van de expliciete verklaring van de Turkse premier Erdogan ten overstaande van EU-voorzitter Blair in Londen dat het tekenen een associatieverdrag met de lidstaten van de Europese Unie, waaronder de Republiek Cyprus, nadrukkelijk geen erkenning van Cyprus inhoudt. Impliciete erkenning van Cyprus is een voorwaarde voor het openenen van de toetredingsonderhandelingen met Turkije per 3 oktober aanstaande. Volgens Van Baalen kun je niet met een Unie gaan onderhandelen, waarvan je niet alle lidstaten erkent. Terecht heeft het Nederlandse EU-voorzitterschap van Turkse erkenning van Cyprus een spijkerharde voorwaarde gemaakt.

De VVD is voorstander van het openen van de toetredingsonderhandelingen met Turkije, maar zal niet kunnen aanvaarden dat aan de harde voorwaarden wordt gemorreld. Turkije moet Cyprus gewoon erkennen en actief meewerken aan een vredesregeling voor het sinds de Turkse militaire interventie in 1974 deels door Turkije bezette eiland. Hetzelfde geldt voor de Cypriotische regering in Nicosia.

bron:VVD