VVD-Tweede-Kamerlid Ineke Dezentjà© Hamming wil opheldering rondom de hoge claims die importeurs van LCD schermen krijgen van de douane. Het liberale Kamerlid heeft reeds vorig jaar schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Financiën over de vreemde handelswijze van de douane.

Deze vroeg van de importeur veertien procent invoerrechten op LCD schermen. Nederland was het enige land die dit deed met als resultaat dat de importeurs naar de ons omringende landen uitweken waar geen hoge invoerheffing werd geëist. Op aandringen van de VVD greep de staatssecretaris in en draaide de heffing terug. Onlangs hebben importeurs alsnog een naheffing gekregen voor de schermen die in de periode van 2002 tot 2004 zijn geïmporteerd. Dit gaat om substantiële bedragen.

Dezentjà© Hamming vindt de naheffing ontoelaatbaar. ,,Het is toch niet te geloven dat ondernemers op deze manier nog een trap na krijgen van de overheid? Willen we het bedrijfsleven in Nederland op de wereldkaart zetten, moeten we vooral niet dit soort stunts uithalen. Maar het gaat vooral om de aantrekkelijkheid van Nederland voor buitenlandse ondernemers. Met deze praktijken van de douane zullen een hoop buitenlandse bedrijven eieren voor hun geld kiezen en hun producten via andere importkanalen binnenhalen. Dit kan een ramp betekenen voor - onder andere - de Rotterdamse haven. We hebben een wereldhaven en een werelds ondernemersklimaat. Met dit soort douanepraktijken is Nederland hard op weg om een openluchtmuseum te worden. Zonder LCD schermen welteverstaan.''

Nadat het nieuws van de naheffingen de liberaal bereikte, heeft ze meteen schriftelijke vragen aan staatssecretaris Wijn gesteld. Ze wil van hem onder andere weten of hij de hele gang van zaken rechtvaardig vindt en hoeveel geld er nu precies wordt gevorderd. Tevens vraagt ze hem direct of hij ook niet van mening is dat de navorderingen schadelijk zijn voor de concurrentiepositie van Nederland.

bron:VVD