"Al het textiel uit China dat voor 11 juni is besteld moet onmiddellijk door de douane worden vrijgegeven.'' Dat zegt VVD-Tweede-Kamerlid Ineke Dezentjà© Hamming in een reactie op de huidige textielcrisis.

Importeurs hadden niet kunnen weten dat deze maatregel zou ingaan, laat staan met terugwerkende kracht. De textiel is al betaald en ligt in loodsen van de douane te wachten op distributie naar kledingwinkels in Nederland. Momenteel wordt voor een miljard euro aan textielproducten vastgehouden. Een financiële malaise die volgens Dezentjà© Hamming onnodig is. Zij wordt daarin gesteund door betrokken partijen uit de textielbranche. Sinds de geliberaliseerde handel met China in januari van dit jaar is de Europese import namelijk slechts met 3 procent gestegen en de Nederlandse import daalde zelfs met 6 procent. "Bedrijven en consumenten worden nu onnodig gedupeerd door het Europees importverbod", aldus de liberale politica.

In 1994 hebben China en de Europese Unie afgesproken dat de Europese landen tien jaar de tijd kregen zich voor te bereiden op de liberalisering van de textielbranche. Op 1 januari 2005 is de Europese textielmarkt vrijgegeven. Onder druk van enkele zuidelijke lidstaten heeft Europees Commissaris Mandelson op 10 juni een 'Memorandum Of Understanding' getekend waarin opnieuw invoerbeperkingen zijn vastgelegd. ,,De huidige textielcrisis is onacceptabel'', aldus Dezentjà© Hamming. ,,Staatssecretaris Van Gennip moet zich binnen de EU sterk maken voor Nederland en alles op alles zetten om de textiel vrij te geven. Alle oplossingen die nu worden besproken zijn lapmiddelen, Mandelson heeft een blunder begaan. Er is maar à©à©n structurele oplossing en dat is de Europese textielmarkt vrijgeven'', aldus Dezentjà© Hamming.

bron:VVD

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular