Op zaterdag 8 april houdt de Voedsel en Waren Autoriteit open huis. Tussen 10 en 16 uur is iedereen welkom in de zes kantoren en laboratoria in het land. De VWA ziet toe op veilig voedsel, veilige producten en gezonde dieren. De VWA zegt graag te laten zien wat ze doen. U kunt van alles leren over veilig eten, spelen en leven. Hoe waken zij over de voedselveiligheid, veilige producten en dierenwelzijn? U kunt het zien, horen en beleven tijdens het open huis op 8 april.

De VWA werkt in het hele land. Daarom zijn er zes kantoren, verspreid over Nederland, in Amsterdam, Den Haag, Zwijndrecht, Eindhoven, Zutphen en Groningen. Ieder kantoor heeft zijn eigen specialiteit.
Amsterdam, Hoogte Kadijk 401
In de hoofdstad vertellen zij u alles over giftige stoffen op ons voedsel. Wilt u weten welke risico's u thuis loopt? Neem uw vaatdoekje of uw frituurvet mee: zij onderzoeken het ter plekke. Maar ze doen meer. Graag informeren ze u over wat ze doen op diverse terreinen: van vogelgriep en vis tot (vitamine) pillen  en gemodificeerde ingrediënten; van fopspeen tot kermisattractie; van verantwoord drankgebruik tot het toezicht daarop. Tijdens deze open dag kunt u letterlijk een kijkje bij de VWA in de keuken nemen. ze laten het graag allemaal aan u zien. Ook kunt u het chemisch en microbiologisch laboratorium bezoeken.
Den Haag, Prinses Beatrixlaan 2
In Den Haag komen alle telefonische klachten uit het hele land binnen via het gratis telefoonnummer 0800-0488 van de Warenklachtenlijn. U kunt bekijken wat er met een melding gebeurt. Wanneer bijvoorbeeld de vogelgriep of de varkenspest uitbreekt, heeft de VWA het druk. Ze regelen alles dan vanuit ons crisiscentrum, dat zich ook op 8 april presenteert.
Zwijndrecht, Westelijke Parallelweg 4
In de laboratoria kunt u onder andere zien hoe de VWA speelgoed, ladders, gastoestellen en elektrische, huishoudelijke apparaten testen en onderzoeken.
Eindhoven, Veldmaarschalk Montgomerylaan 500
De regio Zuid coördineert het landelijk toezicht op voeding en gezondheid; daaronder valt bijvoorbeeld ook het terugdringen van obesitas. Daarnaast houden zij toezicht op de Drank- en Horecawet, bijvoorbeeld over de verkoop van alcohol aan jongeren en de Tabakswet, waaronder rookverboden vallen. Verder kijken zij ook naar bijzondere eet- en drinkwaren, zoals vitaminepreparaten.Ze laten het u allemaal graag zien, in hun kantoor en in hun laboratoria.
Zutphen, De Stoven 22
Wat is vogelgriep? Hoe gaat de VWA om met dierenwelzijn? Waar kijken ze naar als ze voedselonderzoeken? Ze vertellen het u allemaal graag.
Groningen, Paterswoldseweg 1
In Groningen laten ze zien hoe ze waken over de veiligheid van bijvoorbeeld
kinderspeelgoed, dierziektebestrijding, cosmetica en tatoeages. Maar ze kijken ook naar de voedselveiligheid. Neem op 8 april uw frituurvet mee voor onderzoek. Ook testen zij deze dag uw ringen op metaalsoorten, zoals goud, zilver of nikkel.
bron:VWA