Vanuit België komen er klachten over tijdelijke hennatatoeages die mensen tijdens vakanties laten aanbrengen. Tatoeages met zuivere henna vormen zelden een probleem en verdwijnen na enkele weken vanzelf. Voor een sneller en donkerder effect wordt soms para-fenyleendiamine aan de henna toegevoegd, zogenaamde ´black henna'. Deze stof kan ernstige allergische reacties veroorzaken met blijvende gevolgen. De VWA adviseert tatoeages met black henna te vermijden.

Vakantiesouvenir
Tijdelijke tatoeages met henna zijn een populair vakantiesouvenir. Vooral in het Midden-Oosten, India en Noord-Afrika wordt natuurlijke henna al vele eeuwen gebruikt. In feite betreft het geen echte tatoeage omdat de huid niet geïnjecteerd wordt, maar slechts beschilderd. De tijdelijke tatoeages worden in het algemeen aangebracht door rondtrekkende artiesten op stranden, kermissen en festivals. Vooral bij jongeren is deze vorm van tijdelijke tatoeage erg populair. In het buitenland worden tijdelijke hennatatoeages vaak aan toeristen aangeboden.

Wat is black henna
Na beschildering met pure henna verschijnt na enkele uren een oranje tot kastanjebruinrood patroon. Om een sneller en donker tot zwart effect te verkrijgen wordt er soms de stof para-fenyleendiamine (PPD) aan de henna toegevoegd, zogenaamde black henna. De stof para-fenyleendiamine is onder strikte voorwaarden toegelaten als haarkleurmiddel, maar is niet toegestaan om de huid mee te beschilderen.

Gevolgen black henna
Na een aantal dagen kunnen er allergische reacties optreden die verschillen van  jeuk, roodheid, puistjes, blaren tot blijvende huidverkleuring en littekenvorming. Mensen kunnen levenslang gevoelig raken voor de stof die ook verwerkt is in kleurstoffen voor textiel, rubber, zonnefilters en sommige geneesmiddelen.

Black henna herkennen
Natuurlijke hennapasta heeft een groenbruine of zeer donkere, bruingroene kleur. De schilder kan of wil meestal geen goede informatie geven over de henna die hij gebruikt. Vraag hem daarom om de lijst met ingrediënten van de henna. Als gezegd wordt dat de opgebrachte pasta al na een uur verwijderd mag worden, gaat het zeker om black henna. Opgeschilderde pasta van gewone henna moet liefst zo lang mogelijk blijven zitten.
De VWA adviseert om black henna tatoeages te vermijden
 
bron:VWA