Waarschuwing bij stranden na hevige regenvalOp 14 juli 2005 heeft de provincie Zuid-Holland bij de afgang Zuid-Boulevard van Katwijk aan Zee een waarschuwingsbord geplaatst die de badgasten moet informeren over de kwaliteit van het zwemwater.

Naast deze informatie kan de provincie tevens waarschuwen als het water verontreinigd is. De badgasten vinden dan een blauwe sticker (formaat 60 x 15 cm) op het bord met de mededeling: "Mogelijk verontreinigd zwemwater. Verhoogd risico op maag- en darmklachten. Pootjebaden kan wel." Met deze melding wil de provincie, tot twee dagen na een hevige regenval, badgasten nog beter informeren. Zodra de waarschuwing niet meer nodig is, worden de stickers weer verwijderd.

Verontreiniging door lozingen
Hevige en lange regenbuien zorgen voor zoveel water dat de rioolwaterzuiveringen het vaak niet aankunnen. Hiervoor moeten de zuiveringen noodgedwongen ongezuiverd rioolwater lozen. Dat is bijvoorbeeld soms het geval in het zwemwater voor de kust van Katwijk. De provincie adviseert de badgasten twee dagen na lange regenbuien niet op die plaatsen te gaan zwemmen. Pootjebaden kan wel.

Bewaking kwaliteit van het zwemwater
Twee wekelijks worden er monsters genomen om het zwemwater te controleren en wordt de uitslag hiervan gepubliceerd op het waarschuwingsbord. Verder kunnen badgasten informatie krijgen over de kwaliteit van het zwemwater via Internet en de zwemwatertelefoon. Op www.zuid-holland.nl/service/zwemwater biedt de provincie naast actuele informatie ook informatie per zwemlocatie, een kaart met de 110 zwemlocaties, algemene informatie en adviezen. Een e-mail sturen met een vraag over de zwemwaterkwaliteit kan via zwemwater@pzh.nl. Antwoord volgt dan zo spoedig mogelijk. De zwemwatertelefoon (070 441 75 50) is tussen 8.30 en 16.30 uur te bellen voor vragen en het melden van gezondheidsklachten. Buiten kantooruren draait een informatiebandje. Een gratis zwemwaterfolder ligt onder andere bij de VVV's, gemeentehuizen en bibliotheken.

bron:Gemeente KatwijkComments are closed.
%d bloggers liken dit: