Waarschuwing: tatoeagekleurstof Intenze bevat schadelijke bacteriënTatoeagekleurstof van het merk Intenze bevat in 60 procent van de gevallen bacteriën of schimmels. Deze bacteriën kunnen infecties veroorzaken als ze via wondjes in het bloed terechtkomen. Intenze tatoeagekleurstof is niet in winkels in Nederland verkrijgbaar. Tatoeageshops of particulieren bestellen het merk rechtstreeks bij distributeurs in België of Engeland. Vanwege het hoge infectiegevaar raadt de VWA dringend aan dit product niet langer te gebruiken.

Onlangs een nieuwe tatoeage?
Hebt u onlangs een tatoeage laten zetten en krijgt u last van een aanhoudende huidinfectie bij de tatoeage of ernstige ziekteverschijnselen met koorts, raadpleeg dan de huisarts. Geef aan dat u onlangs getatoeëerd bent en dat u daardoor mogelijk een infectie hebt opgelopen. De VWA heeft inmiddels de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Landelijke Huisartsen Vereniging en het RIVM, Centrum voor infectieziektenbestrijding ingelicht over deze kwestie.

Oproep aan tatoeagestudio's
Tatoeagestudio's wordt dringend verzocht om de kleurstoffen van Intenze niet langer te gebruiken. Verhandelaars van deze producten zijn moeilijk te traceren, omdat veel verkoop via internet of ambulante handel verloopt. In Nederland zijn zo'n 1500 tatoeagestudio's gevestigd.

Onderzoek VWA
De VWA verricht in 2005 een grootschalig onderzoek naarde veiligheid van tatoeagekleurstoffen. Daarbij kijkt de VWA met name naar eventuele chemische en microbiologische verontreinigingen in de kleurstoffen. Hoewel dit onderzoek nog niet is afgerond, geven de resultaten tot nu toe voldoende aanleiding voor deze waarschuwing. Na onderzoek van 41 producten van het merk Intenze is gebleken dat producten van dit merk in veel gevallen (bijna 60%) microbiologisch besmet zijn. Niet alleen geopende, maar ook veel gesloten verpakkingen bevatten al bacteriën en soms ook schimmels.

Wat doet de VWA verder?
De VWA heeft het product aangemeld bij de Europese Commissie via het snelle informatiesysteem RAPEX. Daarnaast heeft de VWA tatoeagestudio's in Nederland per brief van deze waarschuwing op de hoogte gesteld .

Warenklachtenlijn
Hebt u vragen, klachten of twijfels over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn van de VWA bereiken via het gratis telefoonnummer 0800 0488 of via deze website.

bron:VWAComments are closed.
%d bloggers liken dit: