De VARA en de TROS hebben een waarschuwing gekregen omdat ze in strijd hebben gehandeld met het zogeheten dienstbaarheidsverbod. Omroepen mogen namelijk niet dienstbaar zijn aan het maken van (meer dan normale) winst door derden. In dit geval hebben genoemde omroepen in het kader van hun consumentenprogrammas Kassa (VARA) en Radar (TROS) - samengewerkt met Verzekeringssite respectievelijk Independer: beide bedrijven/sites bieden een vergelijkingsmodule voor verzekeringen. Op zichzelf is dat een service die goed past in de publieke programmering, in het bijzonder ter ondersteuning van genoemde consumentenprogrammas.

Echter is de vraag of er met deze activiteiten nog sprake is van normaal economisch handelen en of het aannemelijk is dat meer dan normale winst wordt gegenereerd. Via de Kassasite (VARA) en de Radarsite (TROS) is waardevolle (financiële) informatie van gebruikers gegenereerd voor Verzekeringssite respectievelijk Independer. Deze informatie was niet alleen informerend, het bood gebruikers ook de mogelijkheid om tot een transactie over te gaan, te weten het aanvragen van een offerte. Het online offerte aanvragen geschiedde op de Kassasite resp. Radarsite, en werd dus binnen het publieke domein gegeven. Het Commissariaat acht het aannemelijk dat Verzekeringssite respectievelijk Independer hierdoor meer dan normale winst genereren.

Anderzijds is het Commissariaat gevoelig voor het verweer van de omroepen dat publieke omroepen de ruimte willen benutten om hun internetactiviteiten te ontwikkelen. Mede vanwege het experimentele karakter van een dergelijke ontwikkeling, waarin de omroep zoekt naar een manier waarop zij de kijker een internetservice ter ondersteuning van het consumentenprogramma kan bieden dat past binnen het publieke bestel, is volstaan met een waarschuwing.

bron:CvdM

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular