In Pol-e Khormi is onder toeziend oog van het Nederlandse Provincial Reconstruction Team (PRT) een begin gemaakt met het onschadelijk maken van een grote hoeveelheid wapens en munitie van de voormalig Afghaanse krijgsheer Jalal. Eerder deze week was de commandant PRT, kolonel Theo Rikken, met Jalal overeengekomen dat zijn opgeslagen wapens en munitie zouden worden ingeleverd. Met het eerste transport is 5623 stuks munitie van diverse kalibers en 200 ontstekers opgehaald. Een deel is nu vernietigd en de rest voorlopig veilig opgeslagen. Het gaat enkele weken duren voordat alles uit de tien opslagplaatsen onschadelijk is gemaakt.  

Het daadwerkelijk onschadelijk maken wordt gedaan door een hiervoor verantwoordelijke internationale organisatie. Kolonel Rikken voerde al enige tijd gesprekken met generaal Jalal over zijn wapens en grote hoeveelheden munitie. Onlangs ontplofte à©à©n van de opslagplaatsen, welke zich bevond onder het huis van Jalal. Hierbij kwamen enkele tientallen Afghanen, waaronder familieleden van de krijgsheer, om het leven en raakte een groot aantal gewond.  
 
Het PRT is sinds september 2004 werkzaam in Pol-e Khomri in het noorden van Afghanistan in de provincie Baghlan. De eenheid bestaat uit ongeveer 150 militairen van de Koninklijke Luchtmacht aangevuld met militairen van de andere krijgsmachtdelen. Het werk van het detachement bestaat hoofdzakelijk uit het creëren van stabiliteit en veiligheid in de provincie. Daartoe zet het detachement missieteams in die bestaan uit 4 tot 16 personen. Deze teams adviseren de locale autoriteiten bij de wederopbouw. Tevens reizen zij de gehele provincie af om contact te leggen met de bevolking en hen uitleg te geven over het werk van ISAF.  

bron:MinDef