Op 21 september, door de VN uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede, wordt De Dam in Amsterdam bedekt met een groot rood tapijt. Honderden kinderen, volwassenen, bekende Nederlanders en minder bekende Nederlanders vormen hierop met z'n allen een levensgroot vredesteken. Mensen vormen immers de basis voor een veilige en vreedzame samenleving. Met deze actie 'People building Peace' vraagt War Child Nederland aandacht voor het belang van vredesopbouw en conflictpreventie.

Dit doet de organisatie in samenwerking met een aantal andere Nederlandse vredesorganisaties zoals het Europees Centrum voor Conflictpreventie, het Nederlands Expertisecentrum Alternatieven Geweld en de organisatie Euro's voor Vrede. Vredesopbouw stimuleert vreedzaam samenleven van verschillende groepen na een conflict en voorkomt nieuwe conflicten.

Honderden maatschappelijke organisaties wereldwijd hebben de afgelopen tijd de handen ineengeslagen en een actieplan opgesteld ter bevordering van duurzame vrede. Dit plan, ook wel People building Peace genaamd, is in juli aan secretaris generaal van de VN Kofi Annan aangeboden. Ruim 500 organisaties hebben deze agenda onderschreven en vragen daarmee aandacht voor het belang van vredesopbouw. Op 21 september zal in Den Haag People Building Peace ook worden aangeboden aan de Nederlandse regering in de persoon van minister Van Ardenne.

Op dit moment woeden over de hele wereld nog zo'n 35 oorlogen. Deze conflicten veroorzaken naast talloze slachtoffers ook veel verdriet, angst en ontreddering bij tientallen miljoenen mensen. De noodzaak om te investeren in vrede is groter dan ooit. Maar omschakelen van oorlog naar vrede is een langetermijnproces. Vaak wordt haat overgedragen van generatie op generatie. Kinderen en jongeren vormen daarom een belangrijke motor in veranderingsprocessen.

War Child werkt in het merendeel van haar projectlanden actief aan vredesopbouw en conflictpreventie. Door middel van culturele, sportieve en creatieve activiteiten bevordert War Child het contact tussen kinderen van verschillende bevolkingsgroepen om zo het wederzijdse begrip te stimuleren. Creatieve activiteiten kunnen mensen samenbrengen ongeacht afkomst, religie of etniciteit. Deze activiteiten dragen bij aan het verminderen van negatieve stereotyperingen onder de deelnemers. De landen waar War Child vredesopbouwactiviteiten in het programma heeft opgenomen zijn: Kosvo, Bosnië-Herzegovina, Israël en Palestina, Rusland (Noord-Ossetië), Georgië (Zuid-Ossetië), Sierra Leone, Soedan en Oeganda.

Het evenement op de Dam vindt plaats op woensdag 21 september om 15.00 uur. De actie zal geleid worden door cabaretier Freek de Jonge. Interviews met de betrokkenen zijn mogelijk. Voor interviewaanvragen kunt u zich vooraf of ter plekke wenden tot War Child persvoorlichter Aase Kretzschmar, nummer: 06 - 48261860. Beeldmateriaal van het evenement wordt ' gratis' ter beschikking gesteld door War Child. De actie op de Dam is georganiseerd door War Child Nederland en mede mogelijk gemaakt door Red Carpet Entertainment. Meer achtergrondinformatie vindt u op de webspecial over vredesopbouw op: www.warchild.nl.

bron:Warchild