Koninginnedag belooft dit jaar aardig weer op te leveren. Zo warm als vorig jaar wordt de nationale feestdag echter niet. Koninginnedag 2004 was dan ook een van de warmste ooit met 24,3 graden als maximumtemperatuur in De Bilt en een zomerse 25,2 graden in Soesterberg. Vorig jaar ontaardde dat 's avonds in zwaar onweer vooral in Limburg en Zuid-Holland. Dit jaar is daar geen sprake van, in de loop van het weekeinde wordt het weer steeds zonniger en warmer. De meimaand begint zondag met zomerse temperaturen van meer dan 25 graden! Voor begin mei zijn dat bijzonder hoge temperaturen. (meiwarmte) .

Sinds 1949 wordt Koninginnedag op 30 april gevierd. In deze tijd van het jaar kan het weer zeer verschillend zijn, zo blijkt uit de statistieken van het weer op deze dag. Het kan guur weer zijn met regen en een koude noordwesten wind, maar het kan ook warm en zonnig zijn. Zeven keer is het voorgekomen dat het warmer dan 20 graden werd. De warmste Koninginnedag beleefden we nog niet zo heel lang geleden; in 1993 werd het op veel plaatsen 26 tot 28 graden. Ook warm was deze dag in 1952 met temperaturen van 25 tot 27 graden, terwijl 1990 ook een fraaie Koninginnedag had met in het zuiden ruim 23 graden. In zestien andere jaren was het wel zonnig, maar bleef de temperatuur iets of soms ruim onder 20 graden.

Een gure noordwester of noordenwind kan de temperatuur in deze tijd van het jaar ondanks de zon ook heel laag houden. Koninginnedag begint dan vaak met vorst; zo vroor het in 1971 's ochtends plaatselijk meer dan 5 graden. Ook in 1996 begon de feestdag met lichte vorst, maar overdag werd het bij zonnig weer toch nog 12 tot 16 graden. Heel koud en guur met niet alleen een harde wind, maar ook regen-, hagel- of onweersbuien was Koninginnedag in 1956, 1970 en 1979. In 1970 was het gewoon koud met temperaturen tussen de 7 en 9 graden. Ook kan het op Koninginnedag flink onweren. 8 Keer onweerde het wel ergens in het land, op uitgebreide schaal vooral in 1955 en 1973.

Een grotendeels of volledig verregende Koninginnedag kwam slechts zes keer voor, waarbij de ergste regen zich meestal beperkte tot een deel van het land. Zo regende het op 30 april 1991 in Limburg 21 uur achtereen bij een temperatuur van 9 graden, terwijl het noorden van het land het droog hield en Friesland zelfs 8 uur zon registreerde. Zowel in 1989 als in 1990 waren de verschillen in het weer tussen de ochtend en de rest van de dag groot: Koninginnedag begon toen met dichte mist, maar in de loop van de ochtend brak de zon door waarna het alsnog een zeer zonnige feestdag werd.

Op Koninginnedag kan het weer dus van jaar tot jaar sterk uiteenlopen, zoals karakteristiek is voor het grillige weer in april. Gemiddeld over vele jaren mogen we op die dag een middagtemperatuur verwachten van ongeveer 14 graden, maar veel zegt dat niet. Onder extreme omstandigheden is de temperatuur die dag in Nederland bij regen en wind ook wel eens onder de 8 graden gebleven of bij zonnig weer kan de temperatuur in de tweede helft van april tot ruim 30 graden oplopen.

Koninginnedag 1999 was met 13,8 uur zon in De Bilt een van de zonnigste van de 20e eeuw. Bovendien was de feestdag met temperaturen rond 20 graden zeer aangenaam. Door de geringe relatieve vochtigheid van de lucht (minimaal rond 20%!) konden de festiviteiten plaatsvinden tegen het decor van een diep blauwe hemel. In 2000 was de feestdag met weinig zon en temperaturen tussen 14 en 18 graden niet zo fraai. Op veel plaatsen vielen flinke regen- en onweersbuien met lokaal 30 mm neerslag. In 2001 was de feestdag een stuk aangenamer met veel zon en temperaturen tot 20 graden. Koninginnedag was in 2002 een grijze dag met vooral in de ochtend geruime tijd regen, veel wind en temperaturen rond 13 graden. Ook in 2003 was het regenachtig met nauwelijks zon en 15 tot 18 graden.

bron:KNMI

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular