In de psychotherapie praktijk melden zich vaak cliënten aan die uiteindelijk niet langs kunnen komen.  Ze zitten gevangen in een moeilijke situatie of zij durven de weg niet op. Juist mensen die de therapie sessies het hardst nodig hebben zitten vaak vast in hun situatie. Aanmoedigingen en praktische tips helpen niet. Ze blijven cirkeltjes draaien, komen niet uit hun problemen en het lukt ze niet om van de gewenste hulp gebruik te maken.

Voor deze mensen biedt online therapie nu een oplossing. Neem een alleenstaande moeder die met depressieve klachten zit als voorbeeld. Wil zij graag hulp gebruiken en met een therapie traject beginnen, dan moet zij veel regelen. Zij moet een oplossing voor haar kind zoeken waar zij eigenlijk geen tijd en geld voor heeft. In plaats  van haastig een oppas te moeten regelen en afgeleid te zijn door bezorgde gedachten,  kan zij beter een online therapie sessie volgen. De opluchting dat zij niet van haar kind weg hoefde om aan haar problemen te werken, kunnen haar enorm veel opleveren. Zij hoeft zich niet meer schuldig naar haar kind te voelen, hoeft geen stress meer te ervaren over de extra financiële lasten, en kan gerust in haar eigen veilige omgeving wennen aan à¢â‚¬Å“iets voor haar zelf doenà¢â‚¬. Opgelucht en gemotiveerd kan zij veel sneller stappen nemen. De online therapie sessies aan huis kunnen haar vertrouwen geven dat er voor alles een oplossing te vinden is.

Online therapie kan ook uitkomst bieden voor mensen met reisangst of sociale angst die graag therapie willen volgen, maar niet naar buiten durven.

Stel je woont in Groningen en je krijgt de tip om bij een betrouwbare therapeut in Amsterdam een traject te volgen. Uren reizen past niet in je drukke schema. De praktische voordelen van online therapie kunnen je vleugels geven.  De drempel is lager wanneer je via de webcam in je eigen kamer oefeningen doet dan wanneer je in een praktijk aan het werk bent.

Online therapie is geschikt voor iedereen die in haar omgeving gevangen en toch haar hart wil legen en aan haar doelen wil werken. De voorkeur van therapeuten is altijd dat cliënt persoonlijk aanwezig is en dat de therapie sessies in een professionele omgeving waar ze niet gestoord kunnen worden plaatsvinden. Dat cliënt zich veilig en rustig voelt tijdens de sessies is echter een belangrijke randvoorwaarde!

Online therapie is als gewone psychotherapie, maar dan op afstand. Je ziet en hoort elkaar via de webcam, je hebt de voordelen van een live therapiesessie, maar je hoeft nergens naar toe. De werkwijze is hetzelfde als de reguliere sessies. Cliënt heeft er alleen een Skypeaccount voor nodig en een webcam.