De websites van o.a. de Nederlandse Spoorwegen, de Verkeersinformatiedienst (VID), en de ANWB hadden het zwaar vrijdag. Door het slechte weer was er veel behoefte aan informatie over het weer, de toestand van de wegen, en de vertragingen op het spoor. Deze belangrijke sites waren echter zeer slecht bereikbaar. Ook waren er regelmatig foutmeldingen op de sites te zien op plekken op de sites waar normaal actuele informatie staat.

 

Dit rapporteert WatchMouse, het site en servermonitoringbedrijf uit Utrecht. Mark Pors, CTO van WatchMouse: 'Het was de hele dag 'zwaar weer' voor deze sites, maar in de loop van de middag werd het echt druk'. De Verkeersinformatiedienst gaf zelf aan vier keer zoveel bezoekers te hebben als normaal en besloot over te gaan op een 'minimale site' (een site met alleen statische informatie, en weinig grafische elementen) bij aanvang van de avondspits. De NS besloten een eenvoudige pagina met de belangrijkste informatie voor de eigenlijke homepage te plaatsen. De ANWB zag meer dan een verdubbeling van het aantal bezoekers.

Een veel gehoorde opmerking was 'Hierop kun je simpelweg niet anticiperen'. Mark Pors zegt hierover: 'Dat is natuurlijk hetzelfde als zeggen dat je niet kunt anticiperen op bladeren op de rails in de herfst. Je kunt dit soort dingen heel goed vooraf testen en een draaiboek klaar hebben voor dergelijke gebeurtenissen'.

Bedrijven kunnen op piekbelasting anticiperen door het uitvoeren van load- en stresstesten, het daadwerkelijke gedrag van sites doorlopend monitoren, en bij calamiteiten een noodplan activeren.

Het inzetten van een vereenvoudigde versie van de site en het uitschakelen van elementen die veel van de servers vergen, was ook bij de grote terroristische aanslagen in de afgelopen jaren een beproefde methode. Overigens moet het draaiboek ook beschrijven hoe weer over te gaan op de oorspronkelijke versie van de site.

Pors: 'De sites bleken het ook laat in de avond zwaar te hebben. Sommige sites, waaronder die van de ANWB waren helemaal niet meer bereikbaar, en die van VID gaf veel foutmeldingen. Mogelijk was dat wegens 'reparatiewerkzaamheden' aan deze sites'.

Na 23:00 was de rust wedergekeerd. Er waren ook positieve zaken op te merken. Zo was de site van het KNMI goed bereikbaar en leek ook de site van OVR weinig problemen te hebben.

bron:Watchmouse