Minister Zalm van Financien en CNV Jongeren leggen een wedje. Zaterdag 18 juni 2005 zetten zij om 16.15 uur op het Bazaar podium van Festival Mundial beide hun handtekening onder een weddenschap. De inzet: zorgen dat de euro van eerlijke katoen gemaakt wordt. Om dit te bereiken moeten minimaal 10.000 jongeren een eerlijke euro kopen. Minister Zalm belooft dat als dit lukt, de Nederlandse euro voortaan van eerlijk gemaakte katoen te produceren.

Na het zetten van de handtekeningen zullen om16.50 uur minister Zalm en CNV Jongeren op het hoofdpodium, het Millenium Stage, de aanwezige mensen oproepen de weddenschap aan te gaan door een eerlijke euro te kopen. Gedurende het Festival Mundial verkopen vrijwilligers van CNV Jongeren beide dagen eerlijke euro's aan bezoekers. Dat is het begin. De gehele zomer zullen jonge vrijwilligers op verschillende plaatsen en bij verschillende festivals in het land eerlijke euro's aan de man brengen.
Tijdens Festival Mundial kunnen bezoekers op het CNV-plein 'eerlijke euro's kopen waarvoor ze van het CNV een 'eerlijke'kop koffie krijgen.

Als gevolg van, vooral Amerikaanse, katoensubsidies is er veel overproductie die op de wereldmarkt gedumpt wordt. De katoenprijs is hierdoor zo laag, dat boeren in ontwikkelingslanden niet voldoende inkomen verdienen om van te leven. 'De Nederlandse overheid wil solidair zijn met de armen wereldwijd. Dit kan. Het alternatief is simpel en haalbaar: koop de katoen voor een eerlijke prijs direct bij de katoenboeren in de derde wereld. Het is fantastisch dat Zalm deze handschoen oppakt en de weddenschap met ons aangaat', legt Blokland uit.
'De euro stinkt' is een initiatief van ICCO, Solidaridad, CNV Internationaal en CNV Jongeren en wordt uitgevoerd door CNV Jongeren.

bron:CNV