Ringenturner Yuri van Gelder heeft zaterdag in Cottbus (Duitsland) zijn dertiende World Cup-overwinning geboekt. De landmachtsergeant had met 16,050 punten de beste score van de finalisten. De Oekraïner Roman Zozoelja (15,725) werd tweede, de Chinees Chen Yibing (15,675) pakte het brons. 

Ondanks dat de uitgangswaarde van zijn oefening lager was dan die van zijn concurrenten, pakte Van Gelder toch de hoofdprijs. Hij werd daarbij een handje geholpen door landingsfouten van zijn belangrijkste opponenten. Voor de 22-jarige Van Gelder was het zijn tweede wereldbekerzege in 2006. Begin maart was hij de beste in Teheran, maar daar was het niveau beduidend lager. In Lyon won hij vorige week brons. Van Gelder heeft er met zijn prestatie in Cottbus voor gezorgd dat hij volgende week niet meer in actie hoeft te komen op de kwalificatiewedstrijden voor het EK.
"Ik turnde een mooi stabiele oefening, maar ik moet mijn uitgangswaarde omhoog brengen via een schroef in mijn afsprong. Daar heb ik tot het EK nog zo'n vier weken de tijd voor. Er moet dus nog wel wat gebeuren", sprak de Waalwijker na afloop.
Coach Remi Lens weet dat zijn pupil er behoorlijk voor staat, maar de overheersing is niet zo vanzelfsprekend als in 2005. "Vorig jaar wist ikvan tevoren dat Yuri Europees kampioen zou zijn met een perfecteafsprong. Dat is nu anders. Het is dit jaar allemaal een stuk zwaarder en moeilijker geworden. Het niveau is omhoog gevlogen".
bron:MinDef