Weer uitkeringen voor slachtoffers priesters in VSDe Amerikaanse Rooms-katholieke Kerk gaat opnieuw slachtoffers van seksueel misbruik door priesters financieel compenseren. Ditmaal heeft het bisdom Oakland (Californië) besloten 56,3 miljoen dollar uit te keren als een schikking in 56 aanklachten. Het gaat om gevallen van misbruik tussen 1962 en 1985, aldus Amerikaanse nieuwszenders dit weekend.

11.000 Beschuldigingen
De katholieke Kerk in de VS is al jaren in de ban van het schandaal rond het seksueel misbruik. Bijna 11.000 mensen hebben Amerikaanse priesters of andere kerkmedewerkers beschuldigd van misbruik, soms al in de jaren vijftig.

Schikkingen
De kerk in Kentucky zette in juni nog 120 miljoen dollar opzij voor schikkingen. De miljoenen aan schadevergoedingen worden grotendeels uitgekeerd door verzekeringsmaatschappijen en betaald met opbrengsten uit investeringen en de verkoop van kerkelijke bezittingen.

Miljoenen
Eerder keerde de katholieke Kerk in een vergelijkbare zaak in het Californische Orange County 100 miljoen dollar aan schadevergoedingen uit. De kerk in Boston (Massachusetts) richtte een fonds van 85 miljoen dollar op voor gelovigen die door priesters zijn misbruikt.

bron:RKKComments are closed.
%d bloggers liken dit: