Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) heeft het kortgeding om de digitale flitspaal gewonnen. De rechter in Utrecht deed vandaag uitspraak in de zaak die leverancier Siemens tegen het BVOM had aangespannen. De leverancier vond dat de aanbestedingsprocedure niet juist gevolgd was. De rechter was het hier niet mee eens.

Het groene licht van de rechter betekent voor het BVOM dat er weer doorgewerkt kan worden aan de voorbereidingen voor het plaatsen van de palen. Een van de eerste stappen hiervoor is de definitieve gunning. Leveranciers Robot Nederland, Peek Traffic en CSC tekenen spoedig de overeenkomst die ervoor zorgt dat binnen enkele jaren alle ´oude' flitspalen worden vervangen door nieuwe digitale flitspalen. Waar en wanneer de eerste paal geplaatst wordt, zal later bekend gemaakt worden.

Voordelen digitale flitspalen
De voordelen van de digitale palen zijn legio, aldus het BVOM. Een los filmrolletje is niet meer nodig, alles gaat digitaal. Dit is veiliger in het gebruik, omdat de film nu niet meer hoeft te worden verwisseld langs de kant van de weg. Flitspalen kunnen op afstand aan en uit gezet worden. Hierdoor is niet duidelijk welke paal operationeel is. Niet iedere paal gaat aan, want niet het aantal verbalen telt, maar de aanpassing in snelheidsgedrag. Daarnaast is de kwaliteit van de beelden beter en verloopt het proces sneller. "Bijna elke Nederlander heeft inmiddels een digitaal fototoestel. Het is dus niet zo gek dat nu ook de flitspalen worden gedigitaliseerd", aldus landelijk verkeersofficier Koos Spee.

bron:BVOM