Nederland importeert vanuit de Europese landen waar de afgelopen weken vogelgriep is uitgebroken geen pluimvee en weinig pluimveevlees. Uit de getroffen landen is in 2004 voor minder dan 4,2 miljoen euro aan pluimveevlees ingevoerd. Dit is minder dan 0,9 procent van de totale invoerwaarde van pluimveevlees.

Invoer pluimveevlees
Nederland heeft in 2004 voor ruim 467 miljoen euro aan vlees van pluimvee geïmporteerd. Hiervan leveren de landen van de Europese Unie samen 90 procent. Hoofdleverancier is België met bijna 30 procent van alle ingevoerd pluimveevlees, gevolgd door Duitsland (20 procent) en het Verenigd Koninkrijk (16 procent).
Uit de getroffen landen importeert Nederland alleen pluimveevlees uit Roemenië, Griekenland, Rusland en Zweden. Vanuit Roemenië is in 2004 voor 4 miljoen euro ingevoerd en uit Griekenland voor 180 duizend euro. Uit Rusland werd het afgelopen jaar voor 4 duizend euro aan pluimveevlees ingevoerd, terwijl vanuit Zweden, waar gisteren de vogelgriep werd vastgesteld, voor 44 duizend euro werd ingevoerd.

Levend pluimvee
In 2004 is voor ruim 206 miljoen euro aan levend pluimvee ingevoerd. Ruim 85 procent van deze levende have is afkomstig uit Duitsland. De import van levend pluimvee is een West-Europese aangelegenheid. Slechts 0,2 procent van deze invoerwaarde komt uit een andere regio.

Invoer levend pluimvee: 218 miljoen dieren
In 2004 zijn ruim 218 miljoen hanen, kippen, eenden, ganzen, kalkoenen of parelhoenders naar Nederland gehaald. In vergelijking met een jaar eerder waren dit er ruim 99 miljoen meer. Deze forse stijging is het gevolg van de vogelpest die in Nederland in maart 2003 uitbrak. Hierdoor stonden veel stallen maandenlang leeg. Van deze 218 miljoen ingevoerde dieren kwamen er 186 miljoen uit Duitsland. Ook dit importaandeel was ruim 85 procent.
 
bron:CBS

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular