Wereldkampioen baanwielrennen Theo Bos opent op vrijdag 2 juni om 10.00 uur de graskaasdag op de Alkmaarse kaasmarkt met het luiden van de bel. Theo Bos woont thans in Alkmaar, waar hij traint op de baan van het Sportpaleis Alkmaar. Theo Bos werd april jl. in het Franse Bordeaux wereldkampioen sprint op de baan. De 22-jarige Bos, geboren en getogen in het Gelderse Hierden, behaalde in Bordeaux zelfs twee wereldtitels. Ook op het onderdeel keirin bleek hij niet te verslaan. Keirin is een nieuw onderdeel bij het baanwielrennen, afkomstig uit Japan. Bij deze discipline rijden zes renners een race over 2.000 meter, waarvan het eerste deel achter een gangmaker op een derny. Als de bromfiets uit de baan verdwijnt hebben de renners nog drie ronden te gaan.

Bos werd overigens voor de tweede maal in zijn loopbaan wereldkampioen sprint. Hij was dit eerder in 2004. In dat jaar behaalde hij ook een Olympisch zilveren medaille voor de sprint op de Spelen van Athene. In 2005 werd hij ook nog eens wereldkampioen op de 1km.

Theo Bos, die momenteel in Alkmaar woont, werd onlangs in het sportpaleis voor zijn prestaties gehuldigd. Vrijdag wordt hij in het stadhuis ontvangen door de wethouders Hans Meijer en Rian van Dam. Op de kaasmarkt wordt hij ontvangen en rondgeleid door de kaasvader, de baas van het kaasdragersgilde.

Vrijdag is het graskaasdag op de Alkmaarse kaasmarkt. Er wordt kaas aangevoerd gemaakt van melk die is geleverd nadat de koeien - nu zo’n vier weken geleden - van de winterstal in de wei zijn gelaten en weer het verse lentegras zijn gaan grazen. Leden van de Ondernemersociëteit Regio Alkmaar is gevraagd de graskaas te keuren.
bron:Gemeente Alkmaar