Als ambassadeur van de Nederlandse cultuur biedt de Wereldomroep het
Rembrandtjaar via radio, televisie en internet een internationaal podium. Prominent onderdeel is een hoorspel dat de Wereldomroep produceert in het Nederlands, Engels, Spaans, Indonesisch, Frans en Italiaans. Dit hoorspel 'De randen van de Nachtwacht' wordt vanaf april uitgezonden via de Wereldomroep, radiostations over de hele wereld en de KRO (DolceVita). Ook verschijnt het hoorspel in april op DVD. Aan de Nederlandse versie verlenen o.a. Thijs Römer, Thera van Homeyer, Rob van de Meeberg en Arnold Gelderman hun medewerking.

Het hoorspel speelt zich af in de moderne tijd. Centraal staat een spannende wereldwijde zoektocht naar een verdwenen afgesneden deel van Rembrandt's beroemdste werk 'De Nachtwacht'. Naast deze zoektocht wordt de luisteraar in het hoorspel via flashbacks meegenomen naar scènes uit het leven van de meesterschilder in de Gouden Eeuw.
Tientallen miljoenen mensen
Vanaf april neemt de Wereldomroep het hoorspel in het Nederlands, Engels, Spaans en Indonesisch op in de programmering. Ook radiostations waarmee de Wereldomroep in het buitenland samenwerkt, zullen het hoorspel uitzenden. De Wereldomroep produceert het Franse en Italiaanse hoorspel i.s.m. respectievelijk RTBF in Brussel en RAI Tre. Door uitzending over de hele wereld komen tientallen miljoenen mensen in aanraking met één van de belangrijkste boegbeelden van de Nederlandse cultuur. In Nederland zendt de KRO-radio het hoorspel uit op Radio 747 in DolceVita.
DVD
Bovendien lanceert de Wereldomroep in april een DVD met het hoorspel in diverse talen. Op de DVD staat tevens een game in de vorm van een virtuele speurtocht, beeldmateriaal en achtergrondinformatie. De DVD wordt wereldwijd verspreid via Nederlandse ambassades en consulaten. Ook wordt de DVD beschikbaar gesteld aan middelbare scholen in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op de Antillen en Aruba.
Rembrandtjaar 400
Ter gelegenheid van het 400e geboortejaar van Rembrandt is 2006 uitgeroepen tot het Rembrandtjaar 400. In Nederland vinden tal van tentoonstellingen en evenementen plaats, die naar verwachting zo'n anderhalf miljoen bezoekers zullen trekken. Eenderde deel hiervan is afkomstig uit het buitenland.

In het najaar zal de Wereldomroep in samenwerking met zijn internationale medianetwerk en wereldwijde luisterpubliek een groots evenement in het kader van het Rembrandtjaar organiseren. In de loop van het jaar maakt de Wereldomroep hierover meer bekend.
bron:Radio Nederland Wereldomroep