Spectaculaire start van collecte voor epilepsiebestrijding. Met een poging tot s werelds eerste mid air collecte gaat op maandag 6 juni om 16.00 uur de landelijke collecteweek van het Nationaal Epilepsie Fonds van start. Twee parachutisten springen boven het Museumplein in Amsterdam. Zij proberen tijdens een vrije val de eerste donatie in de collectebus te doen, iets wat nog nooit eerder is vertoond. De gevulde bus wordt op de grond overhandigd aan Martin Boer, directeur van het Nationaal Epilepsie Fonds.

Met deze sprong wordt het campagnethema van de collecteweek: 'Laat ze niet vallen' op spectaculaire wijze bekrachtigd. Het campagnethema verwijst niet alleen naar de aard van de aandoening die zich uit in aanvallen en waarbij mensen ook letterlijk kunnen vallen, maar ook naar het feit dat het epilepsiefonds al ruim 100 jaar alles in het werk stelt om mensen met epilepsie te ondersteunen.

Met deze actie hoopt het Nationaal Epilepsie Fonds op meer aandacht voor epilepsie en wordt de collecteweek officieel gestart. Epilepsie is een aandoening die nog steeds te weinig bekend is, terwijl toch meer dan 100.000 mensen in Nederland epilepsie hebben. Jaarlijks wordt de diagnose epilepsie bij ruim 7000 mensen gesteld, waarbij het in 4000 gevallen om kinderen gaat.

In de week van maandag 6 juni tot en met zaterdag 11 juni gaan ruim 32.000 vrijwilligers op pad om huis-aan-huis te collecteren voor het Nationaal Epilepsie Fonds. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van begeleide vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp. Het fonds krijgt geen subsidie van de overheid; de collecte is een belangrijke inkomstenbron.

Epilepsie kenmerkt zich door aanvallen. Een epileptische aanval ontstaat door overmatige elektrische activiteit in de hersenen. Het normale functioneren wordt dan tijdelijk verstoord. Er zijn meer dan 70 soorten aanvallen. De ene persoon heeft tijdens een aanval alleen last van het feit dat hij of zij er even niet bij is, de ander valt en is buiten bewustzijn. Iedereen kan epilepsie krijgen, op iedere leeftijd. Voor informatie over epilepsie kunt u bellen naar 0900 821 24 11 of kijken op www.epilepsie.nl

bron:Epilepsiefonds