In 2008 moet het mogelijk zijn de wereldtop op windsurfgebied naar Friesland te halen. Het aanvankelijk "wilde" idee van de Makkumer ondernemers Jack Visser en Jacques Hoogenboom is nu - een half jaar later - volgens eigen zeggen een haalbaar plan geworden. Vooral na hun bezoek aan de surfwedstrijden in het kader van de Surf World Cup in Oostenrijk. "We hebben daar bevestigd gekregen, dat het hier in Friesland absoluut mogelijk moet zijn", aldus Hoogenboom. "De streek waar het wordt gehouden is vergelijkbaar met hier. Niet echt dicht bevolkt, toeristisch, een mooi binnenmeer. Er komen daar honderdduizend toeschouwers op af."

Het aanvankelijke idee dat het mogelijk moest zijn om in 2007 al zo'n geweldig evenement naar Friesland te halen hebben ze bijgesteld. "Als je dit doet, moet je het h e l e m a a l goed doen", zegt Visser "en dan moet je meer tijd nemen. Dat hebben we geleerd van de organisatoren van de andere Word Cup wedstrijden." Hoogenboom: "We hebben ook geleerd niet direct alles te willen. We wilden eerder ook de wereldtop op het gebied van kitesurfen hier naar toe halen. Dat moeten we niet doen, zeggen de ervaren organisatoren van de andere evenementen. We focussen ons nu dus eerst op het windsurfen. Als dan in 2008 voor iedereen zichtbaar wordt wat voor een geweldig feest het is, dan kunnen we misschien het kitesurfen oppakken voor een volgende editie."

In 2008 verwachten de initiatiefnemers de absolute wereldtop naar Friesland te kunnen halen. "De Friese IJsselmeerkust is er voor gemaakt", aldus Visser. "Het water, het strand, de toeristische infrastructuur. In de planning staan de wedstrijden gepland na de drukke zomerperiode. En als je dan zo'n tiendaags evenement hebt dan heb je het echt over een substantieel stuk seizoensverlenging en dat is wat we met zijn allen willen natuurlijk. Een elfsteden-spektakel in september".

Support
Intussen hebben de heren de support van de wereldwijde Professional Windsurfing Association (PWA). "Je moet met de PWA natuurlijk de wedstrijdkalenders op elkaar afstemmen en dan blijkt dat profsurfers het evenement in Friesland wel zien zitten", aldus Hoogenboom. De plannenmakers gaan de komende tijd trachten overheden en bedrijfsleven te interesseren, "want we praten wel over een begroting van 700.000 euro", aldus Hoogenboom. In andere landen zijn het , naast het bedrijfsleven, de regionale overheden en "Europa" die financieel flink bijdragen. "Het zou mooi zijn als dat hier ook kan", aldus Visser die erkent dat er wat dit betreft ongetwijfeld veel zendingswerk zal moeten worden verricht.

"Als we het hier in Friesland niet doen, dan zijn er straks anderen die het elders in Nederland op gaan pakken, gegarandeerd. Ik zou het echt niet kunnen verdragen als de World Cup straks elders in Nederland plaatsvindt en niet in Fryslân-wetterlân", aldus Visser. Hoogenboom: "Dat zou een gemiste kans zijn. Ondenkbaar".

bron:: Surf World Cup