Op een groot aantal Nederlandse wegen vinden deze zomer onderhoudswerkzaamheden plaats. Rijkswaterstaat kiest er bewust voor om omvangrijke werkzaamheden in de vakantieperiode te plannen. De overlast voor het woon-werkverkeer wordt zo tot een minimum beperkt.

Voor de veiligheid van weggebruikers en wegwerkers geldt op veel van de trajecten een snelheidsbeperking. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om voor vertrek informatie in te winnen over de verkeerssituatie via radio, teletekst of internet.

Op diverse trajecten wordt de hele zomer gewerkt:
- A9 tussen knooppunt Diemen en Holendrecht
- A10/A8 tussen de Coentunnel en Zeeburgtunnel

Een aantal snelwegen wordt gedurende een periode afgesloten:
11)- A27 richting Utrecht/Hilversum ter hoogte van de Hagesteinsebrug (Vianen) van 17 juli 21.00 tot 1 augustus 05.00 uur
- A28 richting Assen tussen Groningen en Groningen Zuid in de weekenden van 22 t/m 24 juli en 29 t/m 31 juli
- A59 richting 's Hertogenbosch tussen knooppunt Hooipolder en aansluiting Drunen West van 1 juli 20.00 uur t/m 4 juli 6.00 uur.

Op A16 en A15 vinden meerjarige werkzaamheden plaats:
- A16 bij Prinsenbeek (vanwege de bouw van de Hogesnelheidslijn)
- A15 bij Sliedrecht

Vakantiegangers die richting het zuiden rijden, krijgen in België te maken met werkzaamheden op de Ring Antwerpen, de E25 (Luik-Luxemburg) en E411(Brussel-Luxemburg). Verder naar het zuiden zijn er werkzaamheden bij Metz aan de A31.

Deze zomer zijn er diverse evenementen die, al dan niet in combinatie met de vakantie-uittochten, voor verkeershinder kunnen zorgen:
22)- de Nationale Vlootdagen (15 t/m 17 juli in Den Helder)
- De intocht van de Nijmeegse Vierdaagse (23 juli in Nijmegen).
Vlak voor alle vakantie-uittochten (1 juli, 8 juli en 24 juli) plaatst Rijkswaterstaat overzichtsadvertenties in de kranten met de belangrijkste werkzaamheden en evenementen.

bron:VenW