Aanstaande zaterdag presenteert Centrum Werk en Inkomen(CWI) honderden vacatures uit heel Europa. Op de Europadag vinden bezoekers informatie over wonen en werken in het buitenland, er zijn arbeidsbureaus uit elf landen aanwezig en internationale werkgevers. SVB en UWV geven informatie over sociale zekerheid en werken in het buitenland. De Europadag 2005 vindt plaats op 12 november van 10.00 tot 16.00 uur in de Beurs van Berlage en wordt geopend door Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert. De toegang is gratis.

CWI maakt deel uit van Eures, het Europese netwerk van arbeidsbureaus. Eures heeft als taak het vrije verkeer op de Europese arbeidsmarkt in goede banen te leiden. De leden wisselen vacatures, kandidaten en informatie uit. De belangstelling voor werken in het buitenland is groot: jaarlijks vinden op de CWI vestigingen ruim 45.000 bemiddelings- en informatiegesprekken plaats over werken in Europa. Volgens onderzoek van Bureau Eurostat zoeken 50.000 mensen ieder jaar hun heil in het buitenland.

Eures Nederland biedt enkele honderden Europese vacatures voor Nederlandse werkzoekenden; dit is een selectie uit de 200.000 Europese vacatures die bij CWI beschikbaar zijn. Wie zich als zelfstandige wil vestigen in à©à©n van Europese landen, vindt op de Europadag uitgebreide informatie. Een kortere periode in het buitenland heeft consequenties voor de sociale verzekeringen. SVB geeft daar informatie over, terwijl UWV adviseert over de mogelijkheden een WW-uitkering mee te nemen bij het zoeken naar werk in het buitenland. Dit jaar zijn er 22 presentaties en workshops te volgen.

De ervaring van vorig jaar leert dat zuidelijke en noordelijke landen in trek zijn.
Gezinnen die de ruimte zoeken, kunnen terecht bij onder meer Zweedse gemeenten. Veel
Nederlanders kiezen ook voor Frankrijk, Italië of Spanje. Bij diverse stands zijn
vacatures voor vast en tijdelijk werk op verschillende niveaus te vinden. Duitse steden zoeken bijvoorbeeld tijdelijk personeel voor de wereldkampioenschappen voetbal. In de stand van Eures Duitsland is meer informatie te verkrijgen.

bron:CWI