Er wordt nog te vaak onveilig gewerkt met heftrucks volgens de Arbeidsinspectie. Bij meer dan de helft van de 1.100 gecontroleerde bedrijven heeft de Arbeidsinspectie waarschuwingen of boetes uitgedeeld. Zo kwam de Arbeidsinspectie trucks tegen die geen bescherming boden tegen kantelgevaar.Hierdoor kan de chauffeur onder het zware voertuig bekneld raken.

 

Ongevallen met een heftruck komen regelmatig voor en kunnen zeer ernstig zijn. Elk jaar melden bedrijven er ongeveer 200 bij de Arbeidsinspectie. In de laatste zeven jaar hadden 36 ongevallen een dodelijke afloop. Tijdens de negen maanden van het onderzoek (in 2004 en 2005) werden iets meer dan honderd ernstige ongelukken gemeld waarbij vijf mensen overleden.

De ongevallen worden vaak veroorzaakt door slecht onderhoud aan de heftruck of het ontbreken van veiligheidsgordels. Ook het rijgedrag van de chauffeurs speelt een rol. Iets minder dan de helft van de bedrijven was bij de inspectie in orde. Bij hen werden geen overtredingen vastgesteld. Het onderzoek is uitgevoerd bij 1.100 bedrijven met samen zo'n 50.000 werknemers en 3.000 heftrucks.
Volgend jaar gaat de Arbeidsinspectie opnieuw de veiligheid van heftrucks controleren.

bron:SZW

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular