Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW roepen het kabinet op snel werk te maken met haar plannen het aantal vergunningen drastisch te beperken en de uitvoering te vereenvoudigen. Het is zaak dat ondernemers de positieve effecten voor hun bedrijf voelen.
Het kabinet stemde vrijdag in met het voorstel van staatssecretaris Van Gennip (EZ) om de administratieve rompslomp voor bedrijven te reduceren. Volgens de plannen wordt het aantal vergunningen per jaar teruggedrongen met 1,2 miljoen euro. Dat is 42 procent van het totaal. De administratieve lastendruk neemt af met 35 procent.

Ongeveer de helft van het aantal af te schaffen vergunningen heeft direct betrekking op het bedrijfsleven. Het is nu zaak om in een tweede ronde naar de moeilijkere vergunningen te kijken, aldus MKB-Nederland. Vooral de gemeenten hebben nog veel werk te doen . Slechts 88 van de 460 gemeenten zeggen iets aan de lokale regel- en vergunningendruk te doen. Dat aantal moet omhoog.En dat kan als ondernemers zich beter aan de wet gaan houden en niet op alle mogelijke manieren wettelijke regels proberen te ontduiken teneinde zich te verrijken ten koste van de gemeenschap. MKB-Nederland heeft eerder de gemeentelijke vergunningen doorgelicht. Zowel MKB-Nederland als VNO-NCW vinden dat de lokale overheden en vooral de lokale politici nu bij de vorming van de nieuwe colleges het terugdringen van het aantal vergunningen moeten opnemen. Ook moet het kabinet concrete afspraken met resultaatsverplichtingen voor de gemeenten maken.

bron:MKB