Het extra centrale overleg tussen kabinet, werkgevers en vakbeweging over de werkgelegenheid is op het laatste moment afgelast. Volgens Agnes Jongerius, de voorzitter van de FNV, wilde het kabinet onvoldoende in de buidel tasten om banen te scheppen.

De werktop zou woensdag plaatsvinden. In de voorafgaande nacht liep een vooroverleg echter stuk. "Ik had niet gedacht dat het kabinet van ons zou verwachten om alleen gebakken lucht te verkopen", legt Jongerius uit. "Als we alleen mooie teksten gaan opschrijven en we moeten bij de eerste de beste vraag van een jongere toegeven dat er geen geld voor is, dan heeft het voor ons geen zin."

Minister De Geus besloot daarop de vakbeweging niet uit te nodigen. Maar hij ziet nog wel mogelijkheden om later alsnog een werktop te beleggen waarop concrete afspraken over werk te maken zijn. De vakcentrales FNV, CNV en MHP overleggen woensdag over de ontstane situatie.

De organisatie van de werktop was een afspraak die tijdens het centrale najaarsoverleg in oktober op initiatief van de FNV is gemaakt. De FNV pleit voor een Aanvalsplan Werk met vooral een forse investering in stageplaatsen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken.

Ook voor WAO'ers die door de strenge herkeuring hun uitkering kwijt zijn geraakt, zijn veel nieuwe banen nodig. Deze week houdt de vakcentrale een meldweek over de praktijk van deze herkeuringen. Eerder had onder meer het CWI al bekend gemaakt dat er veel te weinig banen zijn om deze mensen aan werk te helpen.

bron:FNV

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular