Op dinsdag 7 februari besteed het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht van de AVRO aandacht aan de grote kunstroof die in de nacht van zondag 9 op maandag 10 januari 2005 in het Westfries Museum in Hoorn plaatsvond. Ook het opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland besteed op woensdag aandacht aan het onderwerp.

In de bewuste nacht werd het hart van de collectie uit het museum weggeroofd. Meer dan twintig meesterwerken en een grote collectie zilverwerk met een totaalwaarde van tussen de 10 en 15 miljoen euro werden gestolen. Met de uitzendingen hoopt de Bovenregionale Recherche Noordwest en Midden Nederland getuigen te vinden die iets kunnen zeggen over de diefstal of de voorbereidingshandelingen van de daders.

In de opsporingsprogramma’s wordt een reconstructie getoond waarbij te zien is dat een dief zich in het museum laat insluiten nadat hij eerder de alarminstallatie onklaar heeft gemaakt door de bewegingsmelders in de verschillende ruimtes van het museum af te plakken met tape, waardoor ze onbruikbaar zijn geworden. De manipulatie heeft mogelijk al voor zondag 9 januari plaatsgevonden. Het alarm werd op donderdag 6 januari nog getest en moet dus na die datum onklaar zijn gemaakt, waarschijnlijk terwijl het museum geopend was.

Nadat de dader(s) de schilderijen uit hun lijst en van het spieraam hadden gehaald en het zilver uit de vitrinekasten hadden gepakt, werden de museumstukken via een oud kelderluik naar de binnenplaats gebracht. Op een karretje van het museum, wat op de binnen plaats van het museum stond, zijn deze stukken geladen en  van daaruit is de dader of zijn de daders door de Proostensteeg naar ’t Achterom gelopen. Op een bewakingscamera is daar om acht over half zes ’s ochtends een kleine man of vrouw van circa één meter zestig gesignaleerd met het handkarretje. Aan het eind van ’t Achterom stond waarschijnlijk een auto geparkeerd.

De politie zoekt getuigen die de kleine man of vrouw met een handkar hebben zien lopen of iets verdachts hebben gezien op maandagochtend 10 januari 2005. Maar ook museumbezoekers wordt gevraagd te reageren als men denkt iets opvallends te hebben gezien op de dag(en) voor de diefstal of die deze dagen foto’s of videobeelden in het museum hebben gemaakt. Het rechercheteam is bereikbaar via 0900-8844. De uitzending van Opsporing Verzocht zijn op dinsdag 7 februari om 20.30 en 21.30 uur. Ter Plaatse wordt uitgezonden op woensdag 8 februari vanaf 17.30 uur.
 
bron:Politie Noord Holland Noord