Denemarken is er verantwoordelijk voor dat pro-walvisjagende landen sinds zondag 18 juni 2006 een meerderheid hebben binnen de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC). De Deense regering gaat daarmee volledig voorbij aan de wil van de Deense bevolking. Dat zegt de internationale coalitie Whalewatch. De dierenbeschermers zijn een protestactie gestart op internet.

Slechts 5% van de Deense bevolking is voor de commerciële walvisjacht, zo bleek vorig jaar uit een opiniepeiling. Toch heeft de Deense afvaardiging op de IWC-vergadering in St. Kitts voor een verklaring gestemd die het verbod op de commerciële walvisjacht (het moratorium) onnodig noemt, die walvissen verantwoordelijk houdt voor overbevissing en die natuurbeschermingsorganisaties een bedreiging noemt voor regeringen. De verklaring werd aangenomen met 33 stemmen voor en 32 stemmen tegen.

Denemarken was het enige EU-land dat deze verklaring steunde. Volgens Whalewatch heeft de Deense regering zich laten beïnvloeden door Groenland en de Faeröer-eilanden, landen die tot het Deense koninkrijk behoren en waar nog op traditionele wijze op
walvissen wordt gejaagd. Whalewatch roept Denemarken op zijn steun voor de verklaring in te trekken en gedurende de rest van de IWC-vergadering geen steun meer te verlenen aan de hervatting van de commerciële walvisjacht.

bron:WSPA