Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid vindt dat boeren op zoek moeten naar nevenactiviteiten. Met nieuwe concurrentie uit voormalige Oostbloklanden en zonder Europese landbouwsubsidies ziet hij geen andere manier om het boerenbedrijf in Nederland rendabel te houden. Wie boeren wil, moet bijbeunen. En creatief zijn, vindt reclamemaker Eric van de Wetering.

Het lijkt erop dat de kaasmakerij, de kampeerboerderij en het paardenpension weer van stal worden gehaald. Uitgemolken ideeen waar de sector niet op zit te wachtenà¢à¢?¬, aldus Eric van de Wetering van het Zwolse reclamebureau Circuit. Wat heb je eraan als ieder boerenerf een minicamping wordt? Het is helemaal niet zo moeilijk iets leukers te verzinnen dan kamperen bij de boer.

Op verzoek van Veermans ministerie bedacht Eric van de Wetering al eerder een lijst met 25 ideeen die de agrarische sector er weer bovenop moeten helpen. Een selectie uit de brainstorm:
1. Speelboerderij. Als je hier lid wordt, doe je wat je thuis niet mag: hutten bouwen, een moddergevecht, je eigen groente telen, voor de beesten zorgen en nooit meer naar huis willen.
2. Cursus trekkerrijden. Op diverse niveaus, voor mannen of vrouwen en voor jongeren vanaf 16 jaar een leuke voorbereiding op de autorijles.
3. De adoptiekip. Je betaalt een vast maandbedrag voor het voer van jouw kip en krijgt er iedere week bij de supermarkt een doosje met 6 eieren voor terug. En je kunt je kip bezoeken bij de boer bij jou in de buurt.
4. Goud vissen. In het weiland zitten muntjes en andere zaken verstopt. Bij de boer huur je een metaaldetector, je gaat op zoek en wat je vindt mag je houden.
5. McInderboerderij. In het restaurant is de hamburger vervangen door gezond fastfood van het land. De ballenbak is vervangen door een stal waar je kunt ravotten met de geitjes en de lammetjes.
6. Erfpacht. Je least bij de boer je eigen stukje erf en je kunt er doen wat je wilt. Een trapveldje, een volkstuintje, kamperen, een tuinhuisje
7. Karakterfarm. Boeren is goed voor lichaam en geest. Ontspoorde of delinquente jongeren leren (samen)werken volgens een strak ritme.
8. Het alternatieve kerkhof. Steeds meer mensen willen op hun eigen, persoonlijke manier begraven worden. Hier krijgen ze de ruimte en de vrijheid.
9. Kibboets. Waarom niet in Nederland? Een werkvakantieboerderij waar jongeren uit heel de wereld elkaar ontmoeten.
10. Managementfarm. Eerst zaaien, dan oogsten. Nergens word je zo teruggeworpen op de basis van het ondernemen als op de boerderij. Dus dat is een droomlocatie voor een pittige managementtraining.
11. Melk tanken. Melk vers van de koe, gekoeld en getapt langs de weg.
12. De weilandveiling. Caravans, meubels, bouwmaterialen, witgoed en autos gaan onder de hamer in de wei. s Ochtends brengen en kijken, s middags veiling en weer tevreden naar huis.
13. Drive-in bioscoop. Waar vind je nog de ruimte voor zo een echte Amerikaanse drive-in bioscoop? Precies, bij de boer.
14. Visstekken. Langs de sloten vind je sfeervolle visplekken met barbecue en een houten afdak. Inderdaad, de vis die je vangt mag je opeten.

Bron: Circuit/Strategie & Creatie www.circuit.nl