Bisschop Wiertz van Roermond en jezuïet en priester-dichter Huub Oosterhuis zullen dit najaar een persoonlijk gesprek hebben. Dat vertelt Oosterhuis zondag in het RKK-programma Kruispunt Radio. De afspraak kwam tot stand nadat Oosterhuis de bisschop een briefje en zijn laatste boek Hier aanwezig. Een leerdicht over Jezus had gestuurd.

Trouw-interview
Oosterhuis stuurde het boek omdat hij had opgemerkt dat de bisschop in een interview met Trouw in juli van dit jaar opmerkingen over hem had gemaakt die volgens de dichter "feitelijk niet bij de tijd" waren. Zo bleek de bisschop volgens hem de indruk te hebben dat hij "al jaren niet meer met Jezus bezig was".

Wiertz verrast
Bisschop Wiertz liet in reactie op de brief en het boek weten verrast te zijn. Oosterhuis: "Hij schreef me een vriendelijke brief."

Elkaar zien
Oosterhuis, wiens liederen door Wiertz buiten de Roermondse liturgische zangbundel Laus Deo worden gehouden, zegt van het gesprek op dit gebied "geen doorbraak" te verwachten. "Het is vooral belangrijk dat we elkaar zien", aldus Oosterhuis. Hij stelt dat het niet goed is wanneer mensen binnen dezelfde traditie, met een soortgelijke toewijding, misverstanden over elkaar koesteren.

Protest Barnard
Dichter Willem Barnhard gaf in juli aan geschrapt te willen worden uit de Roermondse liedbundel wanneer Oosterhuis daar niet in mag staan. "Dat is heel vrienschappelijk en solidair", aldus Oosterhuis in Kruispunt Radio, "maar ik heb hem meteen gebeld en gezegd: 'Blijf jij daar nou maar in'".
 
bron:RKK