Vooral de groentenwinkel, tuincentra, verfwinkels, winkels in hout en bouwmarkten vertrekken uit de winkelcentra. Er vestigen zich winkels in telecommunicatie, computerwinkels en winkels in parketvloeren. Dit blijkt uit een onderzoek waarin is gekeken naar de 15 winkelcentra met de grootste diversiteit.  In deze winkelcentra zijn 113 soorten winkels opgeheven en hiervoor kwamen er 93 terug.

Verschraling
Het centrum van Haarlem scoort met 70 verschillende soorten winkels het hoogst. In 1996 waren er hier nog 76 verschillende soorten winkels. Er staan vooral centra met een regionale functie in de top 15. De grote steden staan in de subtop. Dit komt omdat de grote steden meestal meerdere centra hebben of dat een centrum over meerdere buurten verspreid is. Ook komt daar eerder clustering van het aanbod voor zoals de woonboulevard. Goes-Centrum neemt op deze ranglijst een hoge positie in, wat vooral te danken is aan het brede scala van food-winkels.

Winkelcentra met meer winkelsoorten
In de gemeenten Emmen, Middelburg, Goes, Zutphen en Purmerend waren in 2004 winkelcentra te vinden met meer winkelsoorten dan acht jaar geleden. Het aantal winkelsoorten steeg in Emmen-Centrum met 6 het meest.
Van de winkelcentra met de grootste diversiteit in 1996 is alleen in Middelburg het aantal winkelsoorten in de afgelopen acht jaar met twee gestegen. Winkelcentrum ´Middelburg binnen de veste' steeg hiermee van de tiende naar de derde plaats op de ranglijst. De binnenstad van Tiel, in 1996 nog goed voor een twaalfde plaats, zakt door een daling van de diversiteit naar de vijfenveertigste plaats.

Meer winkels in telecommunicatie
In de loop van de jaren zijn vooral doe-het-zelf-winkels en tuincentra uit winkelcentra vertrokken. In mindere mate verdwenen gespecialiseerde winkels in voedingsmiddelen -groenten, vis, wild en gevogelte-  uit het straatbeeld. Compleet nieuw ten opzichte van acht jaar geleden zijn de winkels voor (mobiele) telecommunicatie, terwijl ook de computerwinkels in steeds meer stadscentra te vinden zijn.

bron:CBS