Moratorium op nieuwe antidumping zaken tot huidige regels grondig zijn herzien  willen de winkeliers. De consument moet op de eerste plaats! De Europese winkeliers willen Commissaris van Handel Mandelson ervan overtuigen de gevestigde belangen in Brussel opzij te schuiven zodat de Europese consument meer kan profiteren van de wereldhandel.

Op hetzelfde moment dat de Europese Commissie een strategie lanceert om het Europese concurrentievermogen te vergroten (4 oktober), starten winkeliers en consumentenorganisaties een campagne om de consument beter te laten profiteren van de vrije wereldhandel.

Het Platform Detailhandel Nederland doet samen met winkeliersorganisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland en Denemarken een dringende oproep om geen nieuwe antidumpingonderzoeken meer te openen. De organisaties willen eerst een grondige hervorming van de verouderde antidumpingwetgeving. Importheffingen, die vaak gerechtvaardigd worden door vermeende oneerlijke concurrentie, zijn schadelijk voor winkeliers en consumenten.

Een voorbeeld betreft de antidumpingheffingen op schoenen uit China en Vietnam. Mocht Europa morgen tot voortzetting van heffingen op schoenen overgaan, dan zal dit leiden tot hogere prijzen van leren schoenen. Deze prijsverhoging treft gezinnen met de laagste inkomens het hardst!

Een aantal producenten doen verwoede pogingen om de hervorming van de handelsregels te dwarsbomen. Hiermee willen ze een aantal verouderde en non-competitieve bedrijven beschermen.

Het wordt hoog tijd dat de antidumpingwetgeving wordt gemoderniseerd. Het huidige systeem resulteert in hogere prijzen voor consumenten als gevolg van steeds toenemende kosten voor winkeliers. Uiteindelijk zal een vrijere wereldhandel meer banen en economische groei genereren dan protectionisme ooit zal kunnen.

In een tijd waarin Europa probeert om het vertrouwen van de burgers terug te winnen, roept het Platform op uiterst terughoudend te zijn bij nieuwe antidumpingonderzoeken totdat er een fundamenteel debat heeft plaatsgevonden.

bron:Platform Detailhandel