Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Martinus Nijhoff Prijs 2005 toegekend aan Annelies Jorna voor haar vertalingen van kinder- en jeugdliteratuur uit het Engels en aan Rolf Erdorf voor zijn vertaaloeuvre van Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur in het Duits. In het kader van het 65-jarig jubileum van het Cultuurfonds heeft het bestuur dit jaar twee Nijhoff Prijzen toegekend aan vertalers van kinder- en jeugdliteratuur. Aan beide prijzen is een bedrag van 35.000 euro verbonden, dat door de laureaten geheel naar eigen inzicht kan worden besteed. De prijzen worden op 26 oktober uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Annelies Jorna (Bussum 1951) uit Groningen heeft Engels gestudeerd en werkt als freelance redacteur en vertaalster. In de loop der jaren specialiseerde zij zich steeds meer in de kinder- en jeugdliteratuur. In 2002 werd Jorna op de internationale IBBY Honours List van vertalers geplaatst voor De schaduw van Skellig van David Almond en onlangs werd bekendgemaakt dat zij in 2006 opnieuw een IBBY honours-certificaat krijgt voor De vuurvreters, eveneens van David Almond. Uit het juryrapport: 'Haar werk valt op door de durf die het uitstraalt. Een spannend of ontroerend boek brengt zij over in een even spannend of ontroerend Nederlands. De vrijheid die ze daarbij neemt, gebruikt ze om de essentie van de oorspronkelijke tekst toegankelijk te maken voor de Nederlandstalige lezer.' Annelies Jorna heeft werk vertaald van o.a. David Almond, Aidan Chambers, Janni Howker, Zizou Corder, Mary Hoffman en Marcus Sedgwick.

Rolf Erdorf (Auw bij Prà¼m, Eifel, 1956) uit Hamburg studeerde Germanistiek en
Nederlandse filologie aan de Freie Università¤t in Berlijn. Van 1984 tot 1989 werkte hij als freelance journalist voor de VPRO en voor VARA-radio. Sinds 1991 is vertaler Nederlands-Duits zijn hoofdberoep. Erdorf vertaalt hoofdzakelijk kinder- en jeugdliteratuur. In 1996 kreeg hij voor Een verhaal voor Hizzel/Hesters Geheimnis (Klaas van Assen) de 'Fà¶rderpeis fà¼r literarische àƒÆ’?bersetzungen der Freien und Hansestadt Hamburg'. In 2005 werd hij genomineerd voor de Duitse Jeugdliteratuurprijs, sectie kinderboeken. Uit het juryrapport: 'Bij Rolf Erdorf gaan creativiteit en trouw samen in een uitzonderlijk vakmanschap. Hij maakt vertalingen die niet als vertalingen herkenbaar zijn, maar waarin de toon van het
Nederlandse origineel zorgvuldig wordt bewaard.' Auteurs die Rolf Erdorf heeft vertaald zijn o.a. Veronica Hazelhoff, Helga Ruebsamen, Karlijn Stoffels, Frank Vermeulen, Edward van de Vendel en Dolf Verroen.

De jury van de Martinus Nijhoff Prijs 2005 bestond uit Ton Hoenselaars, Kees Mercks, Rudi van der Paardt, Ronald de Rooij, Dà©sirà©e Schyns en Miel Slager
(voorzitter). De tijdelijk toegevoegde deskundigen op het gebied van kinder- en
jeugdliteratuur waren Toin Duijx en Annelies Fontijne.

bron:St.Prins Bernhard Cultuurfonds

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular