De politie heeft dinsdagochtend bij een vlotte actie vijf verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging. Op diverse plekken werden vier verdachten, een 19-jarige man uit Wagenborgen, een 20-jarige man uit Winschoten, een 22-jarige man uit Midwolda en een 26-jarige man uit Winschoten, aangehouden voor openlijke geweldpleging. Daarnaast werd bij een huiszoeking in een woning aan de Garstestraat de 36-jarige bewoner aangehouden voor de Wet Wapens en Munitie. In zijn woning trof de politie twee wapens aan, die beiden inbeslaggenomen werden.

De vijf verdachten worden ervan verdacht dat zij betrokken zijn geweest bij een openlijke geweldpleging op zondag 17 april 2005 op de Venne in Winschoten. De mannen waren een dag na de onthulling van het Joodse monument bezig met het plegen van vernielingen bij het monument. De vernielzuchtige groep werd vervolgens door een aantal omstanders op hun gedrag aangesproken. Hierop ging de groep weg om even later terug te komen met een grote groep van zo´n dertig personen, die rechts-extremistische denkbeelden erop nahielden. Hun agressie richtte zich vervolgens op diverse personen, die op de Venne aanwezig waren. De groep deelde diverse klappen en schoppen uit. De politie wist verdere escalatie van het incident te voorkomen door met meerdere eenheden in te grijpen.

Meer aanhoudingen
De politie heeft inmiddels zes aangiften van mishandeling binnengekregen naar aanleiding van bovenstaand incident. Op basis van het onderzoek en de verkregen informatie kon de politie de vijf mannen als verdachte aanmerken. De politie is nog volop bezig met het onderzoek. Alle verdachten worden gehoord. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Bron: Politie Groningen