Het woonzorgcomplex De Smid in Ysselsteijn heeft de stimuleringsprijs gewonnen voor beste woonzorginitiatief van ouderen. De winnaar van de stimuleringsprijs ´Beste woonzorginitiatief van ouderen' werd vrijdag bekend gemaakt. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. Het woonzorgcomplex De Smid in het Limburgse Ysselsteijn (2100 inwoners) is een initiatief van de lokale ouderenvereniging KBO, de dorpsraad en de huisartsenpraktijk.

Jaren van voorbereiding
Al sinds 1995 werken Ysselsteijnse ouderen aan de voorbereidingen voor woonzorgcomplex De Smid. Inmiddels wordt De Smid ook echt gebouwd. De plaatselijke ouderenvereniging KBO wil met het wooncomplex ouderen de gelegenheid geven om in hun eigen dorp te blijven wonen, ook als ze zorg nodig hebben. De aanmoedigingsprijzen van 1000 euro gingen naar een woongroep voor 50-plussers ´Blyn Anker' in Leeuwarden en de groepswoningen Brouwhuis in Helmond.

Achtergrond
Met de stimuleringsprijs willen de ouderenbonden en VWS ouderen stimuleren om zelf het initiatief te nemen om originele en vernieuwende woonzorgprojecten te realiseren; het soort woningen waar ze zelf graag willen wonen. De prijsvraag is à©à©n van de activiteiten om nieuwe combinaties van wonen en zorg te stimuleren.

bron:VWS

In bewaring stelling verdachte illegaal vuurwerk

De 39-jarige man uit Tubbergen, die begin deze week werd aangehouden met 2,8 ton illegaal vuurwerk in zijn bestelauto, is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris heeft een vordering tot in bewaringstelling toegewezen.

Volgende week zal de man naar de Raadkamer gaan waar de beslissing inzake de eerste termijn van 30 dagen zal worden genomen. De man werd begin deze week aangehouden op verdenking van het bezit en de handel in illegaal vuurwerk. De partij vuurwerk die in beslag is genomen zal worden vernietigd.

Het bezit van illegaal vuurwerk is zeer gevaarlijk door mogelijk explosiegevaar en ondeskundig gebruik.

bron:OM