Nuenen, 17 mei 2010 Xlens presenteert vandaag met trots de resultaten van een pilotstudie die uitgevoerd is door de gerenommeerde stichting Handicap + Studie. De uitkomst is veelbelovend te noemen. De Xlens bleek bij 92 procent van de studenten die een bril kregen aangemeten te zorgen voor een duidelijke verbetering in het leestempo. Ook gaven de proefpersonen aan dat het lezen met de Xlens veel minder vermoeiend was.
Dyslexie, een kwestie van zien?
De Xlens is een speciale bril of contactlens die kleurenfilters gebruikt om mensen met dyslexie te helpen om beter en sneller te lezen. Jarenlang werd aangenomen dat de leesvaardigheid van dyslectici alleen door middel van langdurige remedial teaching verbeterd kon worden. Tegenwoordig weten we dat er bij dyslexie ook sprake kan zijn van een probleem in de verwerking van signalen die van de ogen naar de hersenen worden gestuurd. Ruim 50 procent van alle dyslectici lijdt aan deze vorm van visuele dyslexie. De Xlens is door het Engelse Clatterbridge ziekenhuis in Cheshire speciaal ontwikkeld om de lees- en spellingsproblemen van visuele dyslectici te verminderen.

Opzet van het onderzoek van Stichting Handicap + Studie
Stichting Handicap + Studie volgde gedurende zeven maanden19 HBO- en WO-studenten met een dyslexieverklaring. Eerst werd bij deze studenten onderzocht of ze een visuele vorm van dyslexie hadden, waarvoor de Xlens een oplossing kon bieden. Vijf studenten bleken niet in aanmerking te komen voor de Xlens. De overige studenten kregen de speciale bril wel aangemeten. Tijdens het onderzoek was er à©à©n afvaller. De overige 13 studenten werden zeven maanden lang gevolgd.
Veelbelovende resultaten
Na de laatste controlemeting bleek dat alle studenten die de Xlens hadden gedragen vooruit waren gegaan op het gebied van lezen. Niet alleen bleken de studenten minder leesfouten te maken, ook het leestempo was aanzienlijk verbeterd. Het meest indrukwekkende resultaat was wel dat de studenten veel minder moe waren na het lezen van een tekst. Marieke, een van de deelnemers aan het onderzoek, vertelt: à¢â‚¬Å“Lezen kon ik niet langer dan 15 minuten; ik vond het moeilijk en kreeg er hoofdpijn van. Bovendien moest ik het twee of drie keer doorlezen voordat ik het begreep. Nu kan ik veel langer achter elkaar geconcentreerd lezen en opnemen. Ik heb duidelijker minder hoofdpijn en kan zelfs makkelijker autorijden!à¢â‚¬ Ook Vaiia merkte een duidelijke verbetering: à¢â‚¬Å“Na 3 maanden met deze bril las ik bijna 40% sneller! Het fijnste vind ik dat ik dingen meteen begrijp en bijna niets meer over hoef te lezen. Daardoor ben ik veel sneller klaar met mijn examens en huiswerk, echt een uitkomst.à¢â‚¬

Een vergelijkbaar onderzoek is uitgevoerd op basisschool de Toonladder in Arnhem. Ook bij deze leeftijdsgroep was er een grote verbetering te zien in het leestempo. Hiermee heeft Xlens aangetoond dat de filters bij verschillende leeftijden goed toepasbaar zijn.

De Xlens
De Xlens is te verkrijgen bij 20 opticiens en dyslexiepraktijken in Nederland en België. Per 1 juni start Xlens ook met twee vestigingen in Duitsland. Tijdens een kort onderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van een vorm van dyslexie waarbij de Xlens kan helpen. De Xlens kost ongeveer 650 euro en wordt in een aantal gevallen door de zorgverzekering vergoed.
Raadpleeg voor meer informatie onze website: http://www.xlens.nl of bel 040-2631207