Paus Benedictus XVI zal zijn voorganger Johannes Paulus II snel zalig verklaren. Hij heeft de procedure die daarvoor moeten worden doorlopen in gang gezet. Dat heeft hij vandaag aangekondigd. Zaligverklaring is de belangrijkste stap op weg naar heiligverklaring.

Staande ovatie
Benedictus XVI deed de mededeling in het Latijn tijdens een ontmoeting met de priesters, religieuzen en medewerkers van het bisdom Rome in de basiliek van Sint Johannes. Officieel was de verklaring afkomstig van Josà© Saraiva Martins, prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Benedictus XVI gaf bovendien aan dat hij de regels voor een wachttijd van vijf jaar terzijde schuift. De geestelijken, onder wie ook kardinaal Ruini, reageerden hierop met een langdurig applaus en een staande ovatie.

2010
Johannes Paulus II overleed op 2 april op 84-jarige leeftijd. Als de normale regels van toepassing waren geweest, had de procedure voor zijn zaligverklaring niet eerder dan in 2010 in gang kunnen worden gezet.

Wonder
Om de voormalige paus zalig te kunnen verklaren, is het noodzakelijk dat een wonder aan hem kan worden toegeschreven. Deze eis zal waarschijnlijk geen problemen opleveren tijdens het zaligverklaringproces. Snel na het overlijden van Johannes Paulus II stroomden de verhalen over aan hem toegeschreven wonderen al binnen.

bron:RKK