Terwijl bij de Oosterschelde vele sportduikers wachten op de komst van de volwassen zeekatten zijn in een van de onderzoekbassins van Zeeaquarium Het Arsenaal gisteren de eerste 4 zeekatten (inktvissen) van dit jaar uit het ei gekropen. De diertjes zijn nog maar 1 cm groot maar kunnen na 1 jaar 40 cm lang worden. De zeekat wordt de kameleon van de zee genoemd omdat hij zeer snel de kleur en streeppatronen van zijn huid kan veranderen.  

Elk jaar komen de volwassen zeekatten paren in de Oosterschelde. Voor de sportduikers de reden om het nog koude Oosterschelde water op te zoeken om de paring van zeer dichtbij te kunnen waarnemen. In de maanden Mei/Juni komen ieder jaar duizenden sportduikers uit binnen- en buitenland om de dieren op te zoeken. 
 
In Zeeaquarium Het Arsenaal zijn de dieren het hele jaar te zien en worden de dieren  als enige in Nederland succesvol gekweekt.  Een paartje zeekatten is begin maart al  begonnen met eieren leggen. Volgens zeebioloog/onderzoeker Jan van der Veen is de voedergift van veel levende garnalen en krabben de oorzaak van deze zeer vroege paring van deze inktvissen.  
 
Momenteel is een andere kweekpaar begonnen met de paring. Deze indrukwekkende paringsdans duurt enkele dagen en is voor de bezoekers van het Zeeaquarium prachtig te zien. Het mannetje verleid het vrouwtje met een onderwaterdans waarbij hij de mooiste zwart/wit patronen over zijn lichaam laat lopen.  Na de paring legt het vrouwtje 100 tot 200 eitjes die eruit zien als kleine zwarte druiven.  

bron:Arsenaal Vlissingen