De jaarwisseling in Noord-Holland Noord verliep over het algemeen zeer onrustig. De politie, die ruim tweehonderd politiemensen in dienst moest houden, kon de meldingen en incidenten aan door gebruik te maken van extra hulp. Niet alleen eigen personeel, maar ook personeel van de politieregio Zaanstreek-Waterland en de Koninklijke Marechaussee werden ingezet.

Ongeveer de helft van het personeel deed dienst in Alkmaar in verband met de verwachte moeilijkheden in de wijk Oud-Overdie. Het beleid van de gemeente Alkmaar en de politie was gericht op handhaving de openbare orde het bevorderen van veiligheid voor personen en goederen. Om die reden had de gemeente Alkmaar een deel van Oud-Overdie aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Door het afkondigen van een noodverordening golden tussen zaterdagochtend 09.00 uur en zondagmorgen 10.00 uur extra maatregelen. Dit gaf de politie de mogelijkheid preventief te werken door bijvoorbeeld personen die brandbare goederen of alcohol bij zich hadden direct aan te houden Ook gold er een samenscholingsverbod en een verbod om met bijvoorbeeld een bivakmuts op te lopen. In de aanloop naar oud en nieuw waren goederen die geschikt waren voor brandstapels uit de wijk verwijderd. Ook werden onderzoeken in schuren en woningen verricht waar men illegaal vuurwerk vermoedde.

Ook in Opperdoes had de gemeente een noodverordening afgekondigd. Hier deden zich echter geen noemenswaardige incidenten voor.
In de Alkmaarse wijk Oud-Overdie was het rumoerig, hoewel grote problemen uitbleven. Op zaterdagavond omstreeks 21.35 uur bleek op het Cornelis Evertsenplein een caravan in brand te staan. Mobiele eenheid en brandweer maakten direct een einde aan de brand. De caravan werd verwijderd. Vanaf middernacht ontstonden er een aantal kleine branden en confrontaties met de politie. Deze incidenten bleven echter binnen de perken. Wel raakte een man gewond bij een vechtpartij. Hij brak daarbij zijn kaak. Hij moest voor behandeling worden overgebracht naar het Medisch Centrum Alkmaar. Het slachtoffer wist nog niet of hij aangifte van mishandeling ging doen. Ook werden erde traditionele maar verboden vreugdevuren gemaakt in de Boomkampstraat, het Scharloo en de Kruseman van Eltenweg. Het liep echter nergens uit de hand.
Op zondagmorgen omstreeks 02.30 uur ontstond er een vechtpartij bij een café aan de Kennemerstraatweg in Alkmaar. Hier was een Nieuwjaarsfeest. De aanloop van publiek was echter te groot, mogelijk doordat er valse entreekaarten in omloop waren. Door de drukte ontstond in en voor het café een vechtpartij. Hierbij raakte in ieder geval een vrouw gewond. Zij liep een snijwond aan haar been op. In overleg met de eigenaar werd het feest stopgezet. In totaal werden in Alkmaar zestien personen aangehouden.
Op zondagmorgen omstreeks 00.55 uur bleek een speelhuisje in brand te staan op de Johanna Naberstraat in Alkmaar Noord. Toen de gewaarschuwde politie ter plaatse kwam, renden twee mannen van de plaats weg. Zij konden echter in de directe omgeving worden aangehouden. Het ging om een 21-jarige man uit Alkmaar en een 16-jarige jongen uit Koedijk. Zij bleken onder invloed van alcohol en/of drugs te verkeren. Zij hadden ook drank en drugs (XTC en speed) bij zich.
Op de Brandnetel in Zwaag werd op zondagmorgen omstreeks 00.30 uur een 20-jarige man uit Zwaag met een mes in zijn zij gestoken. De man liep verwondingen op en moest voor behandeling worden overgebracht naar het Westfries Gasthuis te Hoorn. Hij verkeert niet in levensgevaar, maar is wel opgenomen. De aanleiding voor de steekpartij was ruzie om een geldbedrag van twintig euro. Het slachtoffer kwam op straat twee mannen tegen. Er ontstond een korte ruzie waarbij het slachtoffer klappen uitdeelde met een stoelpoot en vervolgens zelf met een mes gestoken werd. De twee verdachten, een 27-jarige man uit Grootebroek en een 38-jarige man uit Zwaag, werden aangehouden. Zij zijn voor het nadere onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Op zaterdagavond omstreeks 23.50 uur raakten twee mannen gewond bij het afschieten van een carbidkanon op de Kelderswerf in Obdam. Het ging om een zelfgemaakt lanceerplatform waarmee ballen over een afstand van 200 tot 300 meter weggeschoten konden worden. Bij het gebruik va het apparaat kwam er een steekvlam uit. Beide mannen (vader en zoon in de leeftijd van 41 en 21 jaar) liepen ernstige brandwonden aan het gezicht op. Slachtoffers overgebracht naar het Medisch Centrum te Alkmaar. Kanon werd in beslag genomen voor technisch onderzoek. Mogelijk worden de mannen strafrechtelijke vervolgd voor het voorhanden hebben en gebruiken van dit ‘wapentuig’.
Op zondagmorgen omstreeks 00.40 uur werd een 30-jarige bewoner van de Korenstraat in Kreileroord mishandeld door zijn 40-jarige overbuurman. Bij het afsteken van vuurwerk was de verdachte door het slachtoffer weggeduwd en tegen een container aan gevallen. Hierop had de verdachte een champagneglas in het gezicht van het slachtoffer geduwd. De verdachte gaf echter aan dat zijn buurman met zijn gezicht in het glas was gevallen. De 40-jarige man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau in Den Helder.
Op zondagmorgen omstreeks 01.20 uur werden een 25-jarige man uit Veldhoven en een 34-jarige man uit Den Helder aangehouden nadat zij op de Waddenzeestraat in Den Helder een auto hadden vernield. De mannen liepen over de Waddenzeestraat en schopten in het voorbijgaan een deuk in een personenauto. Vermoedelijk zijn nog meer auto’s door hen beschadigd. De vernieling was gezien door een getuige. De mannen konden ter plaatse worden aangehouden.
Op zaterdagmiddag omstreeks 12.10 uur werd een 19-jarige man uit Den Helder bedreigd op het parkeerterrein bij een supermarkt aan de Schoolweg in Den Helder. De man had in zijn auto net geclaxonneerd naar de bestuurder van een zwarte personenauto die een vreemde manoeuvre maakte. Nadat hij van het parkeerterrein was weggereden werd hij even verderop klem gereden door de zwarte auto. De bestuurder van de zwarte auto pakte vervolgens en mes en een kruissleutel uit de bagageruimte. De Nieuwedieper werd met het mes bedreigd, terwijl de kruissleutel naar zijn auto gegooid werd. Hierbij sneuvelden twee ruiten. Het slachtoffer reed hierop hard weg. De identiteit van de dader is niet bekend.
bron:Politie Noord Holland Noord