Zelf gewapend beton maken. Dat kan tijdens de herfstvakantie, van dinsdag 18 oktober t/m vrijdag 21 oktober, in het Informatiecentrum HSL-A4, Bospolder 11 in Leiderdorp. En hoe werkt de remkracht van een hogesnelheidstrein en met welke krachten krijgt een bouwkraan te maken? Ook op die vragen krijgen de jeugdige bezoekers een antwoord.

 

Bouwen heeft alles te maken met krachten. Bij het bouwen van de hogesnelheidslijn moet er extra rekening worden gehouden met de krachten van een trein die 300 kilometer per uur rijdt. Met proefjes leggen de voorlichters in het informatiecentrum dit op een begrijpelijke en leerzame manier uit. Er is een proef waarbij je kunt zien hoe een trein op de rails blijft en over de hefboomkrachten waarmee een bouwkraan te maken krijgt. Daar komt echt heel veel bij kijken.

Aanmelden is niet nodig. De proefjes staan opgesteld in het Informatiecentrum en er zijn voorlichters aanwezig die alles uitleggen en vertellen. Het centrum is geopend van di t/m vr van 10.00 - 16.30 uur. Op zondag van 11.00 - 16.30 uur.

bron:HSL-Zuid