Zes boeken krijgen een Zilveren Griffel 2005, de jaarlijkse prijs voor het mooiste kinderboek. Het zijn Waarom jij er bent van Wolf Erlbruch, De twaalfde man van Hilde Vandermeeren, Cheffie is de baas van Kaat Vrancken, De Noordenwindheks van Daan Remmerts de Vries, Het boek van alle dingen van Guus Kuijer en Waarom een buitenboordmotor eenzaam is van Joke van Leeuwen.

De prijzen worden uitgereikt op dinsdag 4 oktober, voorafgaand aan het Kinderboekenbal, de opening van de 51ste Kinderboekenweek. Op het Kinderboekenbal wordt onthuld welk boek de Gouden Griffel 2005 krijgt. Maar liefst vijf van deze met Zilver bekroonde boeken maken kans op de Gouden Griffel 2005, de prijs voor het mooiste, oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. Dit heeft de Stichting CPNB vandaag bekendgemaakt.

Naast de Zilveren Griffels is vandaag ook bekend geworden welke boeken een Vlag & Wimpel 2005 krijgen, de eervolle vermelding van de Griffeljury. Het zijn Verdriet van Michael Rosen, Aan de bal van Lieneke Dijkzeul, Saar en de poes van Riet Wille en De oorlog van Sophie van An van 't Oosten. De Griffels worden door de CPNB toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury, dit jaar onder voorzitterschap van Cathy Spierenburg.

Uitreiking Griffels op 4 oktober
De uitreiking van de Zilveren Griffels op dinsdag 4 oktober vindt plaats tijdens Het Groot Kinderboekdiner, direct voorafgaand aan het Kinderboekenbal. Op het aansluitende Bal wordt vervolgens in het bijzijn van achthonderd genodigden - zowel kinderen als volwassenen - onthuld welke van de Zilveren Griffels wordt verguld.

Vanaf vandaag kan iedereen in Nederland via www.kinderboek.nl raden, welke van de Zilveren Griffelboeken de Gouden Griffel 2005 krijgt. Men maakt daarmee kans op een uitnodiging voor het Kinderboekenbal.

Griffels en Penselen uit elkaar
Tot vorig jaar viel de bekendmaking en uitreiking van de Griffels en Penselen samen. Met ingang van dit jaar is ervoor gekozen de Penselen - de jaarlijkse prijzen voor de mooiste kinderboekillustraties - los te koppelen. Dit om meer aandacht te vestigen op de specifieke kwaliteiten van kinderboekillustraties. Het Centraal Museum in Utrecht wijdt een expositie aan de Penseelboeken 2005, die duurt t/m zondag 28 augustus.

De Kinderboekenweek 2005 vindt plaats van woensdag 5 t/m zaterdag 15 oktober onder het motto De Toveracademie - Boeken vol magie.

bron:CPNB