Zet ‘m Op bestaat 20 jaarIn 1985 gestart, bestaat Zet m Op - het gesproken thema-tijdschrift voor jonge mensen met een verstandelijke handicap - nu 20 jaar. FNB, de uitgever ervan, wil dit jaar aangrijpen om de bekendheid van dit unieke blad te vergroten en zo nog meer mensen ervan te laten genieten.

FNB, lectuur en informatie voor mensen met een leeshandicap is de grootste van de
organisaties in Nederland die we vroeger blindenbibliotheken zouden noemen.
Sinds 1957 maakt deze non-profit instelling al lectuur in aangepaste vorm voor mensen  die slechtziend, blind, dyslectisch zijn of een andere leeshandicap hebben. Zo kan
bijvoorbeeld een lichamelijke beperking het lezen of hanteren van gedrukte teksten
onmogelijk maken. En sinds 1985 is FNB er dus ook voor (jonge) mensen met een
verstandelijke beperking. Toen ging, na een jaar van voorbereiding, Zet m Op van start, als het eerste gesproken blad voor deze doelgroep. Het is een thema-tijdschrift en richt zich op jonge mensen op zmlk-niveau, met een kalenderleeftijd tussen ongeveer 10 en 20 jaar. (Ook mensen uit de doelgroep met een hogere leeftijd blijken er in de praktijk veel plezier aan te beleven!)

Elk maandthema wordt behandeld in de vorm van verhalen, gedichten, muziek, een speciaal geschreven hoorspel en een interview met iemand die thuis is in het thema van de maand.Het gesproken blad heeft ook een aantal vaste onderdelen: een prentenboek, klassieke muziek (!), popmuziek, moppen, spreekwoorden (over het thema) en de rubriek Om zelf te doen.

Zet m Op heeft een deskundige redactie op het gebied van zowel de zorg voor mensen  met een verstandelijke beperking als het bibliotheekwerk voor kinderen. De teksten,
gedichten, het hoorspel en interviews worden professioneel gepresenteerd; er wordt
toepasselijke muziek in verwerkt. Zet m Op is tijdloos: de inhoud wordt niet echt aan de actualiteit gekoppeld. Daardoor blijft het blad voor de abonnees tijdloos en is het leuk om op een gegeven moment een bepaald nummer nog eens te beluisteren. De cd's mogen namelijk worden behouden. Dankzij subsidie van het Ministerie van OCW kost een abonnement op Zet m Op Euro 25,50 per jaar.

bron:FNBComments are closed.
%d bloggers liken dit: